Gesignaleerd: de nieuwe snacktrend uit Hawaï

 

 

Janny holt beslist niet achter alle foodtrends aan, maar voor de poké bowl maakt ze graag een uitzondering. Want het is dé gezonde oplossing voor de instant trek.

 

 

Poké of pokeh (spreek uit als pokeehj) bowl is de nieuwe lekkere en gezonde trend die Amerika en dan vooral Californië al met storm overgenomen heeft en nu langzaam ook bij ons doorsijpelt. Nu ben ik niet zo van achter iedere trend aanhollen, maar hiervan ben ik fan. Ik zou groot voorstander zijn van overal lekkere heldere pokébars en dan vooral ook op stations ; supervers, kleurrijk, gezond en helemaal samengesteld naar eigen voorkeur en direct beschikbaar voor de instant trek. Bij mijn weten zijn ze er alleen nog maar in Rotterdam en Amsterdam en gaat er binnenkort één open in Utrecht.

 

In Hawaï is poké overal te vinden. Het woord poké betekent zoiets als gesneden stuk, blokje of plak en is afgeleid komt van het werkwoord dat staat voor (uit)snijden of in stukken verdelen. Of beter nog schuin snijden. Vaak wordt tonijn gebruikt, maar inmiddels ook zalm, schaaldieren en ook wel gegrilde kip en tofu. Door die rauwe vis wordt weleens de vergelijking gemaakt met sushi, sashimi of met ceviche, maar er is toch duidelijk verschil. Misschien lijkt de poké nog wel het meest op ceviche, hoewel ik een chef ooit hoorde uitleggen dat als je die twee zou vergelijken de ceviche een frisse fruitige witte wijn is en poké een krachtige rode wijn, omdat de smaken net wat brutaler en intenser  zijn.

 

Het gerecht heeft een lange traditie in Hawaï en was ooit een simpel gerecht. Of de naam altijd al bestaan heeft is niet helemaal duidelijk, maar rond 1960 werd de naam poké steeds zichtbaarder. Door de invloed van andere culturen en nieuwe vistechnieken kwamen ook tonijn, soja en sesamzaadjes in en op de kommen. Het is comfortfood voor de Hawaianen, ieder heeft zijn eigen samenstelling en het geeft ze ‘thuis’ gevoel, zoiets als bij ons erwtensoep.

 

Maar wat is die poké bowl nou precies? Ja  daar begint het al. Dat mag je zelf bepalen. De basis is rijst (ik heb overigens ook al quinoa en zwarte rijst gespot), of rijst met salade of alleen salade. Daarop gaat een mix van groente, avocado en/of fruit, dan rauwe tonijn of zalm, maar garnalen, tofu of kip kan ook, dan een dressing en tenslotte een topping.

 
En die topping mag ook van alles zijn, van zeewier tot amandelen en van koriander tot sesamzaad of een mix hiervan. Je kunt de bowl zo mild of pittig, zacht of krokant maken als je zelf wilt. Zelf hou ik van kleurrijk met tonijn, avocado, mango, lenteui, komkommer, taugé en sesam, hoewel ik één met zalm, edamame, crunchy tempura en sriracha mayonaise ook niet te versmaden vind.

 

 

Ik zeg aloha tegen deze snacktrend!

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

Sfeerbeeld: foodiecrush.com