Money, money, money

 

Zoveel geld geven de koninklijke vrouwen in Europa uit aan kleding. En het is nóg meer dan je al denkt.

 

 

Ik als arme student scrol geregeld websites af met allerlei leuke meuk. Kleding vooral. Na een paar uur is mijn winkelmandje gevuld en schrik ik even van het bedrag. Dan ga ik het rijtje af: ‘Heb ik deze trui écht nodig?’ ‘Hangt er niet al zo’n broek in mijn kast?’ ‘Heb ik het geld over voor dit te gekke jasje?’ Zo heb ik alweer wat kruisjes aangeklikt. Maar nog steeds staat die geldsom onderaan de pagina me niet echt aan. Negen van de tien keer klik ik de website maar gewoon weg. Ga ik weer verder naar Word, want oh ja, ik was eigenlijk bezig met mijn deadline van morgen. Maar ik moet toegeven dat zo nu en dan dat winkelmandje ook bij mijn adres wordt afgeleverd. ‘Ting dong.’ Deur klapt dicht. ‘Jas, er is wéér een pakketje voor je binnen gekomen’, hoor ik mijn broertje naar boven brullen. Oepsie. Mijn studentenrekening wordt hier iets minder blij van. Mijn kledingkast puilt ook al aardig uit, de schone was wordt altijd maar weer ergens bij gepropt.

 

Misschien een teken om eens een vuilniszak of twee te vullen met al dit kleedgoed en er anderen blij mee te maken. Het lijkt me aan de ene kant heerlijk om niet over dit soort zaken na te hoeven denken en alles wat ik mooi vind binnen te halen. Maar deze gedachte vind ik ook een beetje materialistisch, en dat wil ik eigenlijk niet zijn.

 

Op deze wereld zijn er veel rijkelui die niet opkijken van duizend euro voor een rokje. De Europese royals zijn daar een goed voorbeeld van. Enig idee wat Meghan Markle uitgaf aan haar garderobe in 2018? Heel wat cijfertjes voor de komma kan ik je verklappen. Ik heb de uitgaven in 2018 van veertien koninklijke vrouwen even op een rijtje gezet. Onze Maxima staat er ook tussen, die schittert natuurlijk niet in goedkope jurkjes van Hennes en Mauritz op Koningsdag. 

 

Het totale bedrag dat de veertien vorstinnen voor kleding neerlegden in 2018 was 1.195.497 euro. Goed voor (maar) 1095 verschillende kledingstukken. Doe mij dan maar een mooie villa ergens op de Maldiven. Oh wacht, die zouden zij zich óók nog wel kunnen permitteren naast die jurken van duizenden euro’s. Hier gaan we:

 

1. Meghan Markle: 479.048 euro. Ze draagt alleen al een armband en een paar oorbellen van 206.022 euro. Bovendien is haar speciaal gemaakte bruidsjurk nog niet eens meegerekend in deze geldsom.

2. Prinses Mary (Denemarken): 102.914 euro.

3. Gravin Sophie (Engeland): 86.675 euro.

4. Catherine Middleton: 80.237 euro.

5. Prinses Charlene (Monaco): 61.390 euro. Maar deze prinses betaalt gemiddeld een hogere prijs per stuk, namelijk 2.557 euro.

6. Maxima: 56.805 euro.

7. Prinses Beatrice (Engeland): 56.363 euro.

8. Prinses Marie (Denemarken, schoonzus van nr. 2): 49.408 euro.

9. Kroonprinses Victoria (Zweden): 44.095 euro.

10. Koningin Letizia (Spanje): 42.448 euro.

11. Kroonprinses Mette-Marit (Noorwegen): 41.027 euro.

12. Prinses Eugenie (Engeland): 37.512 euro.

13. Prinses Sofia (Zweden): 30.844 euro.

14. Prinses Madeleine (Zweden): 26.398 euro.

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts