Jullie MOETEN naar Rome!

 

Gisteren had ik het over ons onverwachte etentje met Aldo, Ivo en Tosca. De mensen die we in Café dello Sport leerden kennen. Kun je hier lezen. Ik had er niet bij verteld dat dat café op het oude dorpsplein boven in Sinalunga (in Toscane) is.

 

Natuurlijk kwamen we onze nieuwe vrienden na dat etentje elke avond op aperitivo-tijd tegen. De derde keer dat we ze spraken (met handen en voeten) kwamen ze erachter dat we nog nooit in Rome waren geweest. Nou, dat kon écht niet! Of we gek geworden waren. Gewoon relaxed in Sinalunga dag in dag uit aan de bar hangen en nooit in Rome???

 

We kregen onverbiddelijk instructie om meteen de volgende dag de Rapido (sneltrein) vanaf Chiusi naar Rome te nemen, want die doet er maar een uurtje over. We moesten dan gewoon zorgen dat we om acht uur sharp op perron (=binario) uno stonden en dan waren we er om negen uur. Bij aankomst rechtdoor lopen vanuit het station en bij de eerste weg links en dan maar steeds de weg volgen, kwamen we vanzelf bij het Colosseum en het Forum Romanum.

 

Tja. Opdracht is opdracht, dus we moesten aan de bak. Met als gevolg dat we eerst op zoek moesten naar een wekker. Want we leefden in het pre-mobieltjes-tijdperk en de trein van acht uur pakken, betekent om half zeven vertrekken, dus half zes op. En dat in de vakantie. Maar goed. We konden ons later wel trots in de kroeg vertonen met verhalen over la Bella Roma. Ze hadden ons trouwens zelfs opgegeven waar we moesten lunchen. Braaf als we zijn hebben we alle tips opgevolgd.

 

Maar ja, één dagje Rome… Het bleef kriebelen. Twee jaar geleden gingen we terug, sentimental journey, maar dan voor vier dagen. Wat een gedoe deze keer om dat Forum Romanum in te komen! We hebben zeker anderhalf uur in de rij gestaan voor een kaartje. Vorige keer liepen we er gewoon zomaar ineens tussen. Je kon over elke pilaar lopen en klimmen als je dat wilde. Niks bewaking, niks kaartjes kopen…  En niks online kaartjes kopen, zodat je zo door kunt lopen. Dat kan nu dus wel. Aanradertje.

 

Buon viaggio!

 

 

Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

 Sfeerbeeld: Mamietitine