Moet ik nu opeens achter de geraniums?

 

Zit ik vanmorgen langzaam wakker te worden voor de buis, schrik ik me wezenloos. Blijkbaar ben ik oud en kwetsbaar

 

Iedere ochtend kijk ik even naar het televisieprogramma Goedemorgen Nederland, een ochtendshow met een combinatie van nieuws, actuele reportages, sport en entertainment. Zo weet ik binnen een kwartier hoe het zit met de politiek, de weersverwachting en welke BN’er er nu weer een nieuwe liefdesbaby heeft. Lekker wakker worden dus.
 
Maar vanmorgen verslikte ik me zowat in m’n koffie. Wat blijkt? Als 51-jarige val ik in de categorie oud en kwetsbaar, als ik Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mag geloven. Deze meneer heeft er verstand van. Hij is bijzonder hoogleraar demografie en verschijnt vaak in de media om onderzoeken van het CBS toe te lichten. 
 
Hij roept de 50-plusser op om van wege de coronapandemie voorlopig nog even thuis te blijven aangezien die volgens hem maar al vaak te maken heeft met onderliggende gezondheidsproblematiek. Zo zouden we en masse aan de bloeddrukverlagers en cholesterolpillen zitten. Huh?
 
Dat moest ik even op me in laten werken. Ik ken werkelijk helemaal niemand in mijn 50-plusvrienden- en -kennissenkring die überhaupt pillen slikt. Hooguit af en toe een paracetamolletje tegen een kater maar that’s it. Het zijn allemaal fitte vijftigers die tennissen of marathons lopen. Soms zelfs twee per jaar. Die met een racefiets in één keer, zonder afstappen, de Alpe d’Huez op fietsen. Die nooit zelfs maar verkouden zijn. Maar wel goed voor zichzelf zorgen, gezond leven en die anderhalve meter in acht nemen.
 
Dat zouden meer mensen moeten doen. Want in mijn beleving zou er dan niemand thuis hoeven te blijven, buiten de groep echte chronisch zieken die wel flink last hebben van hun bloeddruk, cholesterol of andere vervelende aandoeningen. De uitspraak van meneer Latten vond ik dus niet zo gezellig om te horen. Juist nu blijkt dat we met die anderhalve-metermaatregel het aantal besmettingen hebben kunnen verlagen. 
 
Opeens voel ik me oud en afgeschreven. Nu ben ik ook niet meer zo piep, zeker in vergelijking tot mijn collega’s hier op de redactie, maar om nou te zeggen dat ik vanwege mijn leeftijd opeens thuis achter de geraniums moet gaan zitten, dat gaat me toch echt te ver. Ik denk dat ik maar even een terrasje pak om bij te komen van de schrik.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit