Mijn schoonvader geeft mijn zoontje van 11 alcoholvrij bier

Als haar elfjarige zoontje van zijn opa een bijzonder cadeau krijgt, is Laetitia niet echt enthousiast en daar heeft ze alle redenen voor.

 

 

 

 

‘Voor mijn vriend was het niet altijd even leuk toen zijn vader vertrok naar Ibiza om daar na de scheiding van zijn moeder een nieuw leven te beginnen. Jarenlang was er nauwelijks contact tot hij vlak na de geboorte van onze zoon op de stoep stond. Wij waren stomverbaasd want hij had al tijden vrijwel niets van zich laten horen. Maar toen hij van ons een geboortekaartje kreeg, was hij eigenlijk wel benieuwd naar zijn kleinzoon.

 

 

Mijn vriend moest echt weer wennen aan zijn vader in zijn leven, maar wilde het wel een kans geven om iets van een vader-zoonrelatie op te bouwen. Alleen was ik al vanaf het begin dat ik hem leerde kennen niet echt dol op die man. Ik hoef hem ook niet zo nodig hier aan tafel te hebben, maar hij is nu eenmaal de opa van Ruben, dus af en toe moet ik wel. Ruben vindt het wel lachen om met zijn opa te zijn, want hij is nogal een excentrieke man die zijn hele leven al doet waar hij zin in heeft.

 

 

Sindsdien komt mijn schoonvader, als hij in Nederland is, af en toe bij ons eten of neemt hij Ruben, nu hij ouder is, soms een middag mee op sleeptouw. Omdat Ruben echt dol is op alles wat met vliegen te maken heeft, had opa hem voor zijn verjaardag een onvergetelijke ervaring cadeau gedaan, zoals hij dat noemde. Ze zouden met z’n tweeën gaan indoor skydiven, iets waar Ruben het al maanden over had sinds hij wist dat een jongen uit zijn klas dat had gedaan.

 

 

Eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Eerlijk gezegd vond ik het een nogal overdreven cadeau en vond ik het best lastig om Ruben dit keer aan zijn opa mee te geven toen hij op de bewuste dag van het uitje met zijn oude auto voor de deur stond. Mijn vriend snapte wel dat ik me zo voelde, maar wees me erop dat het voor Ruben toch echt wel hartstikke leuk zou zijn om dit met zijn opa te doen. Op die manier kon opa de band die hij met zijn vader had gemist een beetje goedmaken via Ruben.

 

 

Gedurende de dag kreeg ik steeds appjes van Ruben met filmpjes van de autorit, het gebouw waar ze zouden gaan skydiven en natuurlijk een filmpje dat een van de instructeurs gemaakt had toen Ruben in de lucht hing. En ik moet zeggen dat het toch wel erg leuk was om het blije gezicht van Ruben te zien. Toen ik hem daarna even aan de telefoon had, klonk hij echt helemaal buiten zinnen. Hoe gaaf het wel niet was, en dat dit het allervetste was dat hij ooit had gedaan. Ze zouden nog even samen ergens wat gaan drinken en een patatje eten en daarna zouden ze weer naar huis rijden.

 

 

Opnieuw hoorde ik een appje op mijn telefoon binnenkomen. Ik zag mijn schoonvader en Ruben naast elkaar in een cafeetje zitten, de armen over elkaars schouders geslagen en allebei met een duim omhoog. Een leuke foto, maar toen ik nog een keer naar het plaatje keek, zag ik iets waar ik echt witheet van werd.

 

 

Mijn schoonvader zat met een vol glas witbier voor zijn neus en voor Ruben stond een flesje alcoholvrij bier op tafel. Ik herkende het etiket op het groene flesje als een nul punt nulletje, zoals ze ook bij ons thuis in het krat in de schuur staan. Ik wist gewoon niet wat ik zag. Als je nu nog een eind moet rijden in een oude auto, dan drink je toch geen druppel, zeker niet als je het kind van een ander bij je hebt? En je kleinzoon van 11 geef je toch geen bier? Zelfs niet als het alcoholvrij is? Zoiets doe je toch niet?

 

 

Ongeduldig wachtte ik tot Ruben eindelijk thuis werd gebracht. Mijn vriend was helaas nog niet thuis, maar ik kon me gewoonweg niet meer inhouden. Ik wachtte niet eens op het verhaal van Ruben en beet mijn schoonvader meteen toe toen ik de deur opendeed dat ik het echt belachelijk vond dat hij mijn kind van 11 leert dat het normaal is om bier te drinken. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat hij zijn kleinzoon naar huis brengt terwijl hij gedronken heeft. Hoe onverantwoordelijk kun je als volwassen man zijn?

 

 

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zei mijn schoonvader dat ik niet zo moeilijk moest doen. Toen stond ik echt naar adem te happen. Het leek wel alsof die man niet goed bij zijn hoofd is. Een beetje de coole opa uithangen zo. Dat hij mijn zoon van 11 een biertje geeft is nog tot daaraantoe, maar dat hij vervolgens vindt ‘dat moet toch kunnen?’ is toch echt de wereld op zijn kop. Hij is toch degene die fout zit?’

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl