Met deze drie tips hoeft je kleding nooit meer naar de stomerij

stomerij

 

Ken je dat: koop je een mooie jurk, heb je een vlek, staat er in het label ‘dry clean only’. Ben ik weer vijftien euro armer door de stomerij.

 

 

 

Laats had ik een feestje met een dresscode. Ik voelde me die avond in mijn nieuwe jurk ‘a million dollars’ zoals de Amerikanen zeggen. Maar toen ik deze beauty ‘s avonds uitdeed, baalde ik enorm want ik had weer eens geknoeid en zag een dieprode vlek. En ik baalde nog harder toen ik de volgende ochtend in het waslabel las dat The Dress alleen maar ‘dry clean only’ was. Kwamen er ook nog eens vijftien eurootjes voor de stomerij bij. Nou, ons bin zuunig, dus dat ging ik niet doen. Mij maak je niet gek met je waslabel want met deze drie tips hoeft je delicate kleding nooit meer naar de stomerij:

 

·       Bij vlekken wel in de wasmachine
Bijna alle delicate kleding kun je prima zelf wassen. Mijn jurk ging dus gewoon hup, in de wasmachine op een koud en vooral kort programma op lage toeren. Met wat afwasmiddel op de wijnvlek deed ik de jurk in een ruime waszak, zonder andere was, in de trommel. Beetje fijnwasmiddel erbij (en vooral geen wasverzachter). Daarna op een hangertje aan de lucht laten drogen.

 

·       Gewoon in de droger
Is het alleen voor de frissigheid dat je iets wil stomen, dan kun je ook je droger gebruiken. De meeste drogers hebben ook een programma met een lage temperatuur. In de supermarkt of bij de drogist koop je voor een paar euro van die handige droogtrommeldoekjes die speciaal gemaakt zijn om je wasgoed op te frissen. Het helpt ook nog eens tegen statische kleding. Daarna kun je de kreukels er eventueel uitstrijken met een stoomstrijkijzer.

 

·       Doe een ouderwets handwasje
Vul de wasbak met lauwwarm water en een beetje douchegel en doe het kledingstuk erin. Dan laat je het even weken en vervolgens kneed je de douchegel een beetje in het kledingstuk. Daarna spoel je het uit in schoon water en knijp het overtollige water er zachtjes uit, ga vooral niet wringen. Dan laat je het op een dikke badstoffen handdoek (die het water verder absorbeert) plat aan de lucht drogen zodat het kledingstuk mooi in model blijft.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit