Heeft de moedermaffia niks anders te doen?

 

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, maar daar is de moedermaffia het blijkbaar nog steeds niet mee eens.

 

 

 

Afgelopen week schreef Tessa Heinhuis, moeder van een tweeling van drie, in een column voor een magazine gericht op jonge ouders dat zij fulltime werkt en ook af en toe in het weekend een oppas inhuurt om iets met vrienden, familie of haar man te kunnen doen. Nou, dat had ze beter niet op kunnen schrijven want ze kreeg meteen de hele moedermaffia achter zich aan. Met pek en veren werd ze het digitale plein opgejaagd met een ongekend aantal negatieve reacties van betweterige mama’s die zeker niks anders te doen hebben.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Kek Mama (@kekmamamagazine)

 

Tessa werkt fulltime en heeft daarnaast ook een leven. Nou en? Maar ze kreeg werkelijk een bak ellende over zich heen waar je U tegen zegt. Even een kleine bloemlezing: ‘En toch blijf ik altijd oprecht benieuwd naar de reden waarom je dan kinderen wilt’ en ‘Je bent een walgelijke moeder. Je had geen kinderen mogen krijgen. Egoïst’.

 

Ik vraag me af waar die moeders toch zo boos om worden, hebben ze soms niks anders te doen? Wat is er mis mee dat moeders fulltime werken en daarnaast soms ook nog iets voor zichzelf willen doen? Het gaan toch om de kwaliteit van de aandacht die je aan je kinderen geeft, niet hoe vaak je naast je peuter in de zandbak zit terwijl je eindeloos op je telefoon zit te scrollen? Gek genoeg trekt niemand haar wenkbrauwen omhoog als een vader zoveel werkt en in het weekend ook nog eens tijd in zijn hobby steekt. Is een vader dan minder belangrijk in een opvoeding?

 

Wie zegt dat een hardwerkende vrouw geen goede moeder kan zijn? Ik ken er een heleboel die naast hun volle werkweek ook altijd nog de luizenpluis op school deden, er wel waren als er in de klas iets moest gebeuren en ook nooit hun overblijfbeurt oversloegen. Zeer betrokken moeders met een carrière omdat ze daarvoor kozen of die wel moesten omdat ze er alleen voor stonden. En hun inmiddels volwassen kinderen zijn niets tekortgekomen.

 

Zal ik de cijfers er even bijpakken? Een op de zes vrouwen in Nederland verdient niet genoeg geld om economisch zelfstandig te zijn. Hun inkomen is minder dan 70 procent van het nettominimumloon. Geen wonder dat de overheid graag wil dat vrouwen werken zodat ze hun eigen broek op kunnen houden. En als je ervoor kiest om dat niet te doen, dan mag dat ook hè? Net zoals het de eigen keus van Tessa is om wel fulltime te werken. Daar hebben al die parttime werkende of fulltime moederende mamma’s toch geen last van?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit