Menstruatie-armoede

 

Te arm voor maandverband of tampons. En dat in Groot-Brittannië?

 

Ik wil het even hebben over ‘period poverty’ – een probleem onder veel schoolgaande meisjes die geen geld hebben om maandverband of tampons te kopen als dat nodig is. In ontwikkelingslanden, oorlogs- en rampgebieden? Ja. Maar in Groot-Brittannië? Dus ook. En nadat Meghan Markle zich erover uitsprak op internationale vrouwendag niet langer ‘zomaar een probleem’, maar een big deal. De cijfers? Eén op de tien Britse meisjes tussen 14 en 21 jaar zou lijden aan menstruatie-armoede en in Schotland gaat het zelfs om één op de vier.

 

Hebben we meteen een dubbel taboe te pakken. Want waarom bezopen metaforen als ‘opoe is op bezoek’, ‘DIE periode van de maand’ of ‘de vlag hangt uit’ in plaats van gewoon man en paard te noemen? Precies! En tel daarbij op dat arm zijn ook niet bepaald iets is om mee te koop te lopen en zie hier het dilemma. Activisten voerden al enkele jaren campagne om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen, hetgeen erin resulteerde dat tampons en maandverband sinds vorig jaar gratis te krijgen zijn op Schotse scholen. Nadat Meagan Markle de parallel trok tussen Britse meisjes en meisjes in Afrika en India – die noodgedwongen van school thuisblijven als ze ongesteld zijn – ging ook de Britse minister van Financiën overstag en worden voortaan op alle Engelse middelbare scholen eveneens gratis middelen verstrekt.

 

Meer goed menstruatienieuws komt uit Nepal waar onlangs een verbod op het eeuwenoude chaupadi werd ingevoerd: menstruerende vrouwen moesten in afzondering eten en slapen, omdat ze onrein werden gevonden. En uit India, waar vorig jaar de ‘bloedbelasting’ werd afgeschaft, zijnde de 12% BTW op tampons en maandverband. Wat overigens niet wil zeggen dat period poverty én de broodje-aap-verhalen rondom menstrueren daarmee de wereld uit zijn. Want ten zuiden van de Sahara blijft nog steeds tien procent van de meisjes thuis van school als ze ongesteld zijn. In Oeganda behelpen vrouwen zich met bananen­bladeren, oude doeken, kranten of toiletpapier – met de nodige infecties tot gevolg – en moeten menstruerende vrouwen uit de tuin wegblijven, omdat anders de planten zouden sterven.

 

En hier? Bij ons? Geloven wij nog steeds dat er geen mayonaise gemaakt kan worden als we ‘in die dagen zijn’ omdat die dan gaat schiften? Dat de wijn zuur wordt, het deeg inzakt en de bloemen knakken in hun vaas als we ‘onrein’ zijn? En met de term onrein moest het ook maar eens afgelopen zijn. Ook al staat het in de bijbel, ja. Daar staat overigens ook in dat een man met een geslachtsziekte onrein is, en ik weet niet wat erger is.

 

 

Bron: de Standaard en internet

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans