Meghan, Harry & de kroning van Charles

 

Zaterdag 6 mei zal Charles officieel gekroond worden tot koning van het Verenigd Koninkrijk.

 

 

 

Hij is al koning, en heus ook officieel, maar die Britten laten zich een ceremonie niet ontnemen. Bovendien hebben ze behoefte aan een fuifje na alle Brexit-ellende, Harry en Meghan-gate en het verdriet na het overlijden van Elizabeth. Dus er wordt uitgepakt, dat weekend.

 

Zo wordt 8 mei een officiële nationale feestdag, zal er een concert en een laserlichtshow plaatsvinden op Windsor Castle. Ook wordt het geven van straatfeesten aangemoedigd en op vrijdag en zaterdag mogen de cafés twee uur langer openblijven. Al dateert het kroningsritueel al van 973 na Christus, toch probeert Charles er wat hedendaagse hipheid in te gooien. Vandaar de laserlichtshow, maar ook vroeg hij voormalig Apple-designer Johnny Ive of hij het logo van deze kroning wilde ontwerpen.

 

Verder pakt Charles iets minder uit dan Elizabeth deed. In plaats van 8000 gasten zullen dat er dit jaar ‘slechts’ 2000 zijn. De samenstelling daarvan wordt overigens bepaald door de regering, al zal Charles zich er heus een tikje tegenaan bemoeien. Interessant is ook wel dat Camilla voor de titel ‘queen’ gaat. Aanvankelijk zou ze ‘queen consort’ heten, waaruit blijkt dat ze de titel heeft omdat ze de vrouw van de koning is (en zelf dus geen koninklijk bloed heeft), maar Camilla heeft toch haar zin gekregen en zal echt ‘queen Camilla’ worden. Interessant wel hoe je het in het conservatieve Engeland van getrouwde minnares toch hebt kunnen schoppen tot koningin.

 

Is er dan geen tiny, tiny schapenwolkje aan de lucht voor onze Charles? Toch wel, twee om precies te zijn: Harry en Meghan. Tot nu toe is niet bekend of ze erbij zullen zijn. Ze hebben een redelijk goed excuus want hun kleine Archie is op 6 mei jarig. Zou een reden zijn om je snor te kunnen drukken. En het is niet zo dat de rode loper voor hen wordt uitgerold. Zo zullen ze niet op het balkon mogen staan bij Charles en Camilla, want dat balkon is alleen bestemd voor mensen die plichten vervullen vanuit hun koninklijke rol. En daarover hebben Harry en Meghan duidelijk gezegd dat ze daar afstand van willen nemen.

 

Waarom je zo graag op dat balkon zou willen staan? Nou, omdat die foto, die bewuste balkonfoto na de kroning, de geschiedenisboeken in zal gaan en voor honderden jaren bekeken zal worden (oh, the pressure voor de outfit) en aangezien Meghan en Harry toch wel een tikje zichtbaarheidsbehoefte lijken te hebben, verwacht men dat ze hier wel heel graag bij willen zijn.

 

Bronnen dichtbij vertellen dat Meghan niet kan geloven dat Charles zijn eigen zoon en schoondochter zou willen weren van die balkonscène, alleen omdat ze niet meer werkzaam zijn voor de koninklijke familie. Weer anderen vinden het best begrijpelijk dat Charles een tikje teleurgesteld is na alle aanvallen van Harry en Meghan aan zijn adres en achten het volkomen logisch dat de loper niet bepaald wordt uitgerold voor deze twee.

 

Hoe het ook zij, Meghan en Harry hebben nog niet laten weten of ze er wel of niet bij zullen zijn. Wat wel duidelijk is, is dat Meghan geen kroonjuweel (ik noem een tiara van Diana) mag dragen en Catherine zeker wel, en dat als ze zullen komen, ze zullen slapen in Frogmore Cottage (je weet wel, het huis dat ze voor een bescheiden 2,4 miljoen aan belastinggeld lieten opknappen voordat ze erin gingen, maar wat ze toen ze naar Californië verhuisden wel zelf netjes hebben terugbetaald). Dat zal dan meteen hun laatste keer zijn, want daarna wordt het bedje gespreid voor… Prins Andrew.

 

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach