Martien Meiland, doe niet zo vervelend

 

Gisteravond zat ik lekker te kijken naar een van mijn favoriete televisieprogramma’s: Tussen kunst en kitsch. 

 

Omdat ik zo graag zie hoe het publiek altijd zo verwachtingvol naar binnen loopt met die ene spuuglelijke vaas die ze van die ongetrouwde kinderloze tante hebben geërfd. Of de teleurstelling in het gezicht als blijkt dat de waarde van dat gekke beeld dat al jaren in een doos op zolder ligt toch geen tienduizenden euro’s is, maar enkele tientjes. Jammerdebammer.

 

De experts blijven allervriendelijkst en kunnen, denk ik, soms bij het zien van al die ouwe meuk hun lachen niet inhouden. Snap ik. 

 

Toen het programma was afgelopen en ik een beetje zat te zappen, kwam ik op SBS6 terecht bij Cash or Trash dat toch wel verdacht veel lijkt op Tussen kunst en kitsch. 

 

Dat kunnen wij ook, moeten ze gedacht hebben bij SBS. Het enige verschil is dat de deelnemers in dit programma hun spulletjes na een taxatie door een deskundige kunnen verkopen via een handelaar. En de presentatie is niet in handen van Frits Sissing, maar van Martien Meiland, de kasteelheer. 

 

Voor mij voelt het alsof ik naar de nepper van Tussen kunst en kitsch zit te kijken. Een voorwerp uit de oude doos, hoopvolle mensen die denken dat ze de klapper van de eeuw in handen hebben, een expert met verstand van zaken en de waardebepaling die een beetje tegenvalt. Tsja… Nogal meer van hetzelfde hè? 

 

De presentatie van een televisieprogramma is toch echt een vak apart. Dat kan Frits Sissing toch echt vele malen beter dan Martien. Eerlijk gezegd denk ik dat Martien maar lekker op zijn chateau moet blijven. Hoe leuk ik de man ook vind, het wordt een beetje ‘too much’.

 

Zo gezellig als ik hem in zijn eigen kasteel vind, zo zit ie mij een beetje in de weg in dit programma. Ik kan er niets aan doen, maar als ik hem tegen een deelnemer die wat wil verkopen hoor zeggen ‘Mijn advies: gewoon net doen alsof je gek bent!’, denk ik alleen maar: ‘Hè, doe niet zo vervelend.’ 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit