Bloemetjes uit de frituur

 

Marlies: Toen ik vorige week twee keer naar Avignon reed zag ik dat daar de acacia al voorzichtig begon te bloeien, en ook in mijn dorp doen de witte bloemtrosjes vreselijk hun best om uit de knoppen te springen. Dat is erg vroeg dit jaar, de natuur, zo vertelde een tuinman mij vorige week, loopt ruim twee weken voor.

 

Dat betekent dus dat er over enkele dagen heerlijke acaciabeignets op tafel staan, want deze geurige bloemen zijn verrukkelijk als ze eerst door een beslagje worden gehaald en vervolgens worden gefrituurd.
De vorm van de trosjes werkt ook nog eens mee, want je houdt zo’n trosje vast bij het steeltje als je het door het beslag haalt: geen vieze vingers dus.
Ook tijdens het eten komt het steeltje weer van pas; je pakt het krokant gefrituurde pakketje vast aan het steeltje en terwijl je er licht aan trekt, ris je tegelijkertijd met je mond de met beslag omgeven bloemetjes eraf. Zo wordt het steeltje niet meegegeten. En dat is maar goed ook, want die is niet heel lekker.

 

Nu is de Drôme niet het enige gebied met acacia’s, zeker niet, ook in Nederland vind je acaciabomen, dus ga op zoek! En dan het liefst op plekken zonder uitlaatgassen en waarvan je weet dat er geen gif wordt gespoten.
En kun je ze toch niet vinden? Geen probleem! Op dezelfde manier kun je beignets maken van vlierbloesem en deze staat binnenkort ook te pronken aan de struiken. Pas bij vlierbloesem extra op dat je niet de steeltjes mee-eet, want die zijn écht niet lekker. Alleen de bloesem afhappen dus!

 

Dan nu het recept.
Ik ga uit van ongeveer twintig acaciabloemen, genoeg voor vijf tot zes personen want ik reken drie tot vier beignets per persoon als dessert. Kijk de trosjes goed na tot je zeker weet dat er geen insecten logeren in de bloemetjes. Je moet ze niet wassen, want dan ‘pakt’ het beslag niet goed en als je ze op een schone plek hebt geplukt, is dat ook niet nodig.

 

Dit heb je nodig

180 g bloem
zout
1 groot ei
50 g fijne tafelsuiker
het merg uit 1/2 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
1 dl melk
1 1/2 dl blond bier
frituurolie
20 acaciabloemen
poedersuiker

 

 

Zo maak je het
Meng de bloem met een snufje zout en maak een kuiltje in dit mengsel. Breek daarin het ei en voeg ook de tafelsuiker en het vanillemerg of de vanillesuiker toe. Roer met een garde vanuit het midden en voeg beetje bij beetje de melk en daarna het bier toe tot er een glad beslag ontstaat. Laat dit circa 15 minuten rusten.
Verhit intussen voorzichtig de frituurolie tot 180°C. Pak de bloemtrosjes vast bij het steeltje en doop ze royaal in het beslag, laat het teveel aan beslag er enkele seconden afdruipen. Leg de trosjes vervolgens in de hete olie. Frituur er 2 of 3 tegelijk, niet meer, want dan gaan ze aan elkaar vastzitten. Bak de beignets aan elke kant 2-3 minuten tot ze licht goudgeel zijn. Laat ze heel even op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze dun met poedersuiker. Serveer ze direct en geniet.

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

 Beeld: Pillar Box Red Blend