Mannen zijn alleen maar goed voor seks en geld

 

Deze stelling op Franska.nl deed aardig wat digitaal stof opwaaien. (Is de term e-dust al geïntroduceerd? Anders bij deze.)

 

De reacties varieerden grofweg van ‘altijd al geweten, vertel eens iets nieuws’ via ‘mijn man is ook gewoon heel lief’ tot ‘waarom moet het zo plat, ga je mond spoelen’.

 

De stelling was natuurlijk een beetje kort door de bocht, laten we zeggen een prikkelende samenvatting van wat sommige wetenschappers betogen, namelijk dat mannen evolutionair gezien voornamelijk van belang zijn voor de voortplanting en voor het vullen van hongerige magen.

 

Over dat eerste zijn we het allemaal wel eens, denk ik: zonder mannelijk zaad geen nageslacht. Voor het voortbestaan van de menselijke soort zijn vrouwen vooralsnog afhankelijk van mannen, en vice versa. (Ja, ik hou een slag om de arm, want als morgen iemand zichzelf kloont dan liggen de zaken weer heel anders.)

 

Over het laatste valt, ook als het de oertijd betreft, wel te twisten. Niet voor niets wordt de oermens aangeduid met de term jagers-verzamelaars. Uit onderzoek is gebleken dat onze voorouders zich vooral voedden met wat ze verzamelden – eieren, noten, vruchten, zaden – en zonder al te veel moeite konden vangen – vis, gevogelte.

 

Het beeld van mannelijke jagers die met hun blote handen een zwijn villen of met een speer achter een bison (laat staan een hert) aanrennen is misschien wel romantisch maar waarschijnlijk niet heel realistisch. Weinig tournedos en ‘gevulde hertenreet’ (om met Koot&Bie te spreken) op ’t menu van de oermens dus. En er is geen reden om aan te nemen dat oer-vrouwen minder goed waren in eieren rapen of vissen dan mannen, met uitzondering misschien van de kraamtijd.

 

Vrouwen zouden meer geduld en meer empatisch vermogen hebben dan mannen, en daarom geschikter zijn als opvoeders. Zo bezien wel handig als de vaders dan geld in het laatje brengen, zodat moeders alle tijd hebben voor die opvoedtaken. Maar mannen hebben natuurlijk allang bewezen ook prima opvoeders te zijn, en vrouwen zorgen in onze moderne maatschappij ook voor brood op de plank.

 

 

Afgaand op de reacties op Facebook moeten we de stelling in elk geval aanpassen.

 

Pieter, de enige mannelijke lezer die reageerde, zegt heel veel in het huishouden te doen, en ook veel vrouwelijke lezers zeggen dat hun man lekker kan koken. (Of hij dan ook de boodschappen en de vaat doet vermelden ze er niet bij.) Voor geld hebben de meeste dames geen man nodig, en voorseks ook niet. ‘Wil je een man echt alleen voor geld en seks, tja, ga dan een bepaald beroep uitoefenen’, suggereert Elly.

 

Waar zijn mannen volgens de lezers vooral (ook) goed voor? ‘Als maatje’, ‘voor de gezelligheid’, ‘voor warme voeten op bed’ en ‘om de vuilnisbak buiten te zetten’. ‘En,’ zegt lezeres Donya, ‘om het gras te maaien, want dat kan een vibrator niet.’

 

 

 

Door: Madeleen Driessen