Mannen aan de schoonmaak

 

 

Omdat ik voor de zaterdagavond altijd een stuk moet schrijven met een linkje naar een opmerkelijk nieuwsbericht zit ik veel te turen op mijn telefoon. Nieuws is er elke dag wel, maar opmerkelijk nieuws moet je echt zoeken.

 

 

Dat je daar nekklachten van kunt krijgen is bij iedereen wel bekend, dus je wilt niet weten hoe ik er na bijna viereneenhalf jaar Franska zowel geestelijk (door het nieuws) als lichamelijk (door het voorovergebogen zitten) aan toe ben. Het stofzuigen laat ik tegenwoordig maar aan mijn partner over, omdat mijn schouders zó vast zitten dat ik vaak amper nog mijn tanden kan poetsen.

 

Aan jou dus nu de inschatting of dat nou een voordeel of een nadeel is, maar toen ik het daar onlangs over had met een vriendin, zei zij iets opmerkelijks. Zij vond namelijk dat haar man haar niet mocht helpen in het huishouden, omdat mannen daar niet zo goed in zijn.

 

WAT??? Ik riep het harder dan ik het kan typen, maar ik was totally flabbergasted.

 

‘Wat is dit nou weer voor ouderwetse instelling?’ beet ik haar toe. ‘Het is A: achterhaald, want er zijn tegenwoordig genoeg mannen die huisman zijn en deze taak naar volle tevredenheid verrichten. B: niet nodig om zo te denken, want je kunt iemand ook uitleggen hoe je het dan wél wilt hebben. C: seksistisch, want je scheert op die manier alle mannen over een kam. D: je doet jezelf te kort, want nu moet je alles zelf doen.’

 

Ik vond het dus een volslagen achterlijke instelling, en ik heb haar dat gemeld ook.
Maar omdat ik op dit moment niet zo heel veel opmerkelijks in het nieuws kan vinden – een stad slopen, winkels plunderen, ziekenhuizen belagen, mensen mishandelen en auto’s in brand steken, dat is al niks opmerkelijks meer – dacht ik: ik ga me toch maar eens verdiepen in het fenomeen mannen en huishoudelijke taken.

 

Ja, op mijn mobiel dan, hè. Dat je niet denkt dat ik de badkamer ging schoonmaken, want dat was mijn man al aan het doen.

 

Maar ik moet zeggen: ik kwam niet veel goeds tegen.

 

De vader van Dolly Parton bleek jarenlang ’s nachts haar standbeeld te hebben schoongemaakt! En dat gaf toch wel te denken, vond ik. Hier kreeg mijn vriendin wel een beetje gelijk over het mannelijke inschattingsvermogen op het gebied van noodzaak en onzin. Waar moet je nou wél een lappie overheen halen, en wat heeft niet zo veel zin (omdat het bijvoorbeeld buiten staat)?

 

Daarna kwam ik een bericht tegen over opruimen. En ook hier kan ik helaas niets anders concluderen dan dat ook híer een man in de weer moet zijn geweest. Die was met het opruimen wat doorgeslagen en had de dwerghamster met kooitje en al bij het grofvuil gezet. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Waar de ene man de troep blijkbaar niet ziet liggen, slaat de andere hier dus weer door.  

 

Maar de meest bijzondere (zeg maar: het áller-opmerkelijkste nieuws) vond ik daarna. En ik waarschuw hierbij meteen alle vrouwen! Mocht je je man laten stofzuigen, houd hem dan héél goed in de gaten! Wees je bewust van het geluid. En als dat te ver afdrijft, ga dan even kijken waar je man heen is met dat ding.

 

Ik las namelijk ook van een man die met de stofzuiger de plaatselijke supermarktkluis had leeggezogen. En da’s nou ook weer niet nodig.

 

En dat allemaal in één week hè! Een man met opruimwoede, een man met een lappie, en een man met een stofzuiger! Pffff…

 

Misschien dat mannen dus inderdaad wat onderricht nodig hebben op huishoudelijk gebied, dames. Want als ik ook de mannen bekijk die afgelopen week weer hele steden overhoophaalden, dan denk ik: de wereld is duidelijk toe aan een héél grote schoonmaak.

 

En het lijkt me inmiddels beter om dat maar over te laten aan vrouwen ook!

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke