Mama wil premier worden

 

En waarom ook niet? Want wordt het niet eens tijd dat de minister-president van Nederland een vrouw is?

 

Ze is moeder van vier, spreekt zes talen vloeiend en heeft een indrukwekkende carrière gemaakt. Als er iemand een voorbeeld is voor jonge ambitieuze vrouwen dan is dat Sigrid Kaag wel. Gisteren maakte ze bekend dat ze zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van D66.

 

Ze heeft er goed over nagedacht en veel met haar gezin over gesproken. ‘Ik denk als je met bepaalde ervaring, en misschien ook een kijk op het leven, dat je weet dat de politiek heel hard kan zijn. Ik had met name ook grote zorgen rondom mijn kinderen. Wat zou ik ze eventueel aan doen?’

 

Vanuit het diplomatenklasje heeft haar loopbaan zich voornamelijk in het buitenland afgespeeld. Van het ministerie van Buitenlandse Zaken tot topdiplomaat bij de Verenigde Naties waar ze onder andere voor Unicef werkte en een ontwapeningsmissie in Syrië leidde waarvoor ze door president Obama persoonlijk is bedankt. De brief staat in een lijstje in haar woonkamer.

 

Samen met haar Palestijnse man voedt Sigrid hun vier kinderen op die inmiddels het nest uitvliegen. Haar man is tandarts en was Palestijns ambassadeur in Zwitserland maar werd, toen het gezin in New York woonde, vaak aangezien voor de klusjesman. Ze kan nog net een ei bakken, en pannenkoeken, maar daar blijft het dan ook bij. Vanwege haar werk waren de rollen in Huize Kaag anders verdeeld. Zij was altijd onderweg, daarom was haar man veel thuis. Zo kan het dus ook.

 

Na 25 jaar kwam Kaag terug naar Nederland en werd minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.  Ze trof een land aan dat een stuk harder was dan voor haar vertrek. De meningen zijn nogal scherp verdeeld tussen links en rechts en die mening wordt vaak op een nogal onbeschofte manier gedeeld. Gisteren zag ik Kaag in Op1 waarin Fidan Ekiz opmerkte dat ze wel in een politieke arena stapt. Het is eten of gegeten worden.

 

Misschien kan minister-president Kaag dan als zeer ervaren diplomaat een rol spelen om die uitersten dichter bij elkaar te brengen. Ze zal er nog een hele kluif aan krijgen. Want na al die jaren in het buitenland moet ze zich behoorlijk inlezen in ingewikkelde dossiers waar veel Nederlanders last van hebben. De falende Belastingdienst, de druk op de gezondheidszorg en de tekorten in het onderwijs – ik noem er maar een paar.

 

Sigrid zal er in de komende televisiedebatten waarschijnlijk flink over aan de tand worden gevoeld. Ik ben benieuwd of ze haar “mannetje” staat.  Maar een voorbeeld voor mijn dochter is ze zeker. Het wordt tijd dat vrouwen echt door dat glazen plafond breken.

 

Mama wil premier worden. Waarom ook niet? 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit