overlijdensbericht op Facebook: mooi of gek?

 

Een goedemorgen voor jou, dat het maar een zonnige dag mag worden in alle opzichten. Ik wil iets met je delen. 

 

Het gaat om The Afternet, een soort Facebook voor overledenen. Bij ons sterft de rouwadvertentie uit; ik kan ontroerd raken hoe de dorpjes in het Italiaanse Puglia vol kunnen hangen met “affiches” van overledenen. Elke dierbare herdenkt de overledene op zijn manier en de mooi vormgegeven rouwplaten hangen overal. Bij de kerk, bij het huis van de overledene, op een centrale plaats in het dorp. Opdat de dode niet vergeten wordt.

 

Ik ben er inmiddels aan gewend, maar ik vond een overlijdensbericht in mijn Facebook-tijdlijn soms wel erg confronterend. Zo tussen de kopjes koffie en de sportschoolselfies door, zal ik maar zeggen. Nu begrijp ik dat je groot verlies wilt delen en veel steun ondervindt van warme reacties, maar het voelt ten aanzien van de overledene niet als de meest respectvolle plek. Maar ik begrijp ook wel dat het fenomeen kaarten sturen niet meer helemaal klopt, zeker voor de generatie na ons. Die hebben elkaars adres niet eens.

 

Daarom werd The Afternet opgericht. Een digitale plek om de overledene te herdenken, te eren en te koesteren. Zoiets als het bloemetje op het graf, maar dan net even anders. Wat vind jij? Mooi? Of een beetje gek? Ik geloof dat ik team mooi ben, al ga ik weer heel gauw een mooi boeket naar wijlen mijn schoonmoeder brengen.

 

Heb het goed,

 

Liefs,

May

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach