Hoge nood?

 

‘Je doet het echt niet voor je lol hè, als vrouw met je broek op je knieën in een steegje zitten’, zegt Geerte, die vandaag voor de rechter staat. En daar geven we haar volledig gelijk in.

 

Ben ik een wildplasser? Wat zal ik zeggen? Het is niet dat ik het heel vaak doe, maar als het moet dan moet het. In de stad tussen twee auto’s vind ik tegenwoordig aan de gênante kant, maar laatst tijdens een wandeling achter een container in een weiland, daar heb ik echt geen problemen mee. Of achter een boom. Plassen is toch ook vaak gedoe als je een ‘meisje’ bent?

 

Om dit onder de aandacht te brengen staat Geerte Piening (23) vandaag voor de rechter. Zij werd in Amsterdam betrapt op wildplassen en kreeg een boete van 140 euro. Omdat zij vindt dat er ’s nachts te weinig openbare toiletten voor vrouwen zijn, heeft ze die niet betaald. Seksisme vindt ze het dat er in de stad 35 urinoirs zijn en maar 4 openbare toiletten waar vrouwen terecht kunnen. En even ergens mogen plassen wordt er ook al niet eenvoudiger op, Franska wond zich vorige week ook al op over de plasvriendelijkheid overdag, lees hier maar.

 

Prachtig als er iemand opstaat die eens even fijn een punt maakt van zo’n misstand. Een advocaat heeft Piening niet. Dat lijkt haar niet nodig: ‘Zo ingewikkeld is mijn verdediging niet: armen wijd, de rechter aankijken en vragen: wat had ik dán moeten doen? Ik gooi het op overmacht, uiteraard. Je doet het echt niet voor je lol hè, als vrouw met je broek op je knieën in een steegje zitten.’ Of ze nu wint of verliest, ze zal blijven opkomen voor de toiletfaciliteiten voor vrouwen. ‘Er moeten meer wc’s komen. Na vandaag is het nog niet klaar.’

 

Om Geerte te steunen allemaal even meezingen met deze gouwe ouwe: vrouwen, vrouwen, vrouwen, voorwaarts in de strijd!

 

 

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Bron: NOS/Parool Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs