To do: Dublin

 

Maartje: Dublin, de hoofdstad van Ierland, is met zijn belachelijke hoeveelheden regen op jaarbasis zowel de stad van binnenblijven als eropuit trekken: nog geen kwartier met de auto, trein of taxi en je staat op een indrukwekkende klif. Heb je die pint daarna ook weer verdiend.

 

Muziek in hotel The Dean

Jarenlang was het onmogelijk om in Dublin een leuk hotel te vinden. Muffe vloerbedekking, bedompte ontbijtkelders en bejaardensteunen in de badkamers; wilde je een beetje betaalbaar overnachten, dan was het eerder regel dan uitzondering. Terwijl de Ierse hoofdstad toch echt een aanrader is! Alle ellende op een stokje, want daar is The Dean, een nieuw hotel om de hoek van de Saint Patrick’s Cathedrale. The Dean verwijst – waar je ook kijkt – naar de brede muziekgeschiedenis van Dublin: onder anderen Bono, Ronan Keating, Sinead O’Connor, Bob Geldof en uiteraard de Dublinners hadden er  

hun wieg staan. Alle 52 kamers hebben een themanaam zoals Hi-Fi, Mod Pod en Punk Bunks, er staan draaitafels, wanden vol vinyl en door het hele pand hangen Marshall-versterkers. De Dean Bar op de begane grond is er voor het ontbijt en een rotisserielunch, en in cocktailbar The Lobby wordt, vanzelfsprekend, iedere avond live gedraaid of gespeeld. Op bovenste verdieping is Sophie’s de plek voor een Italiaans menu met Ierse invloeden, en het aangrenzende dakterras met panoramisch uitzicht over de stad belooft tijdens zomers ellenlange rooftopbarbecues.

 

Op z’n Mexicaans in 777

When in Dublin… Vergeet dan vooral niet een avond aan te schuiven bij Mexicaans restaurant 777. Fish and chips haal je op iedere straathoek en kan altijd nog. Plus: Mexicaans tafelen bij 777 is smullen. Je kunt niet reserveren voor kleine groepen, dus je moet een beetje geluk hebben (of even wachten), maar als je dan eindelijk aan tafel zit, kan het grote genieten beginnen: salsa-oesters ‘Hallo!’, steak tartare-tortilla’s ‘Kom maar door!’, mals vlees en heerlijke guacamole, alles voor een redelijke prijs en gebracht door de alleraardigste bediening (nu wonen er in Dublin alleen maar vriendelijke mensen). Vergeet al dat heerlijks niet weg te spoelen met de tequilacocktails waar de toko bekend om staat. Oh ja, de muziek staat hard, heel hard, dus voor een intiem of goed gesprek moet je er niet zijn. Maar dat kan ook altijd nog.

 

Sleep & eat inBellinter House

Het Bellinter House opende in 2006 en is sinds die tijd een van de beste opties in Ierland, op een half uurtje rijden vanaf Dublin. Je slaapt er al vanaf €55 p.p.p.n., wat je dankzij de funky-chique, vintage inrichting en bloedje-vriendelijke bediening niet zou verwachten. Duik vooral op een van de handgemaakte sofa’s voor de gigantische open haard en ook als je niet bij het Bellinter House overnacht, is restaurant Eden in de catacomben van het statige plattelandspand een aanrader.

 

 

 Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.