Luchtig en o zo grappig: het boek van Herman Finkers

 

Herman Finkers blijft leuk. Zijn droge humor, heerlijke manier van praten en scherpe visie zal mij nooit vervelen.

 

Zijn cabaretshows kan ik dan ook wel ontelbaar keer terugkijken, maar ik kwam er dus laatst pas achter dat hij ook een boek heeft uitgegeven: ‘De cursus ‘Omgaan met teleurstelling’ gaat wederom niet door’. Nou is die uitspaak natuurlijk een van zijn bekendste, maar dit boek met vertelsels en verzen van Finkers heeft nog veel meer pareltjes.

 

Mijn vader is ook groot fan van Finkers dus ik vond dit een uitermate geschikt boek om aan hem te geven. En een beetje aan mezelf, want hij heeft het een week geleden gekregen en ik heb het na twee dagen al geconfisqueerd om door te bladeren. Sorry paps, je krijgt het echt wel weer terug.

 

Op zo’n zonnige dag als vandaag vind ik dit soort dingen heerlijk om te lezen. Het is letterlijk te heet om ook maar iets anders te doen, en soms heb ik geen zin in een zwaar boek. Al m’n magazines heb ik uit, dus Finkers komt als mijn redding.

 

Niet alleen zijn bekende korte rijmpjes staan erin, maar ook mijn favoriete sketch met de papegaai. Eigenlijk alle leukste momenten van zijn shows vind je terug in het boek. Zo leuk om te geven als cadeau (en dan eventueel gelijk “teruglenen” zoals ik heb gedaan). 

 

Om af te sluiten met een van mijn favorieten — al was het kiezen lastig:

 

De Herman Finkers-Fuchsia

Ik dacht: ik ben verwend, want ik ben bekend.

Waar ik ga of sta, ik word door iedereen herkend.

Maar sinds kort ben ik pas werkelijk beroemd:

er is een fuchsia naar mij vernoemd.

Al sta je in Carré, en kom je op tv,

al win je in je leven een Elfstedentocht of twee,

je bent pas werkelijk en wereldwijd beroemd,

als men een fuchsia naar jou vernoemt.

De Herman Finkers-Fuchsia is een gemakkelijke plant,

hij gedijt het beste in een woning zonder trammelant.

Met een vrouw des huizes die de hele dag gezellig zingt

en er zorg voor draagt dat hij op tijd en ruim voldoende drinkt.

Als hij de ruimte krijgt en niet te veel wordt ingesnoeid,

zul je zien hoeveel hij geeft en hoe lief hij voor je bloeit.

Als de tijd verstrijkt, het leven uit me wijkt,

en Petrus aan me vraagt wat ik op aarde heb bereikt

dan is het eerste dat door mij wordt opgenoemd:

er is een fuchsia naar mij vernoemd.

De Herman Finkers-Fuchsia

De Herman Finkers-Fuchsia

Ja, een Fuch-, Fuch-, Fuchsia.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer