Loslaten moet je ze!

Hoe iets ‘alledaags’ als het loslaten van je groter wordende kinderen een thrillerachtige psychologische roman werd.

 

Wat ik toen ik een jaar of twaalf was wilde worden later? Nou, Tineke Beishuizen leek me wel wat. Lekker elke week stukjes tikken voor Libelle. Het kan raar lopen. Na mijn studie kunstgeschiedenis werd ik eindredacteur (logisch) en via allerlei andere prachtbladen zoals Flair, Eigen Huis & Interieur en Beau Monde belandde ik een jaar of vijf geleden dan eindelijk bij Libelle. En inmiddels zit ik dus hier, naast de vorige hoofdredacteur van Libelle, stukjes te tikken voor het gezelligste online magazine franska.nl. Nooit zeggen dat dromen niet uitkomen hè?

 

Tineke Beishuizen blijft voor mij natuurlijk altijd The Grand Old Lady, inmiddels 78 is ze en ze schrijft nog vrolijk voort, sterker nog, in 2005 debuteerde ze als romanschrijver en belandde meteen in de bestsellerlijst. Ik voelde me dus vereerd dat ik haar nieuwe boek ‘Een zomer’ al voor de verschijning mocht lezen. Morgen ligt het in de winkel. En het is goed. Heel Erg Goed. Een psychologische roman waarbij de emoties van de personages met iedere pagina meer onder je huid gaan zitten.

 

 

Hoe moeten ze samen verder als de zorg voor hun kinderen wegvalt?

 

 

Het thema: vaders willen dat hun zonen plezier hebben, moeders willen dat ze veilig zijn. Een camping in Frankrijk. Een echtpaar ruziet over de vraag of hun puberzonen een weekje samen mogen achterblijven. De vader heeft zo zijn eigen redenen om even zonder de jongens te willen zijn. De onenigheid van het echtpaar zet hun huwelijk danig onder druk. De pijn om het loslaten van hun kinderen is steeds voelbaar en wordt nog duidelijker als je gaandeweg hun motieven leert kennen. Hoe moeten ze samen verder als de zorg voor de kinderen wegvalt?

 

Niet alleen voor mij een herkenbare levensfase, denk ik zo, maar voor alle mensen met kinderen. Wát knap als je dit zo weet op te schrijven, dan moet je een leven lang wel héél goed op de mensen en de wereld om je heen gelet hebben. Van het venijn tot het onbenoembare verdriet, Tineke Beishuizen verwoordt het preciezer dan je zelf zou kunnen bedenken.

 

En dan is het ook nog spannend. Met ingehouden adem volg je de gebeurtenissen als de jongste zoon ineens verdwenen is. Komt de nachtmerrie van iedere ouder uit?

 

Kortom: een aanrader. En ik heb weer een nieuwe ambitie (voor als ik later groot ben): ooit nog eens zo’n mooi boek schrijven als Tineke Beishuizen…

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

 

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs

Een zomer – Tineke Beishuizen – Uitgeverij Ambo|Anthos – €17,99