London in lockdown calling

 

Weet je nog dat onze Danique voor de liefde naar Londen vertrok? Wij waren toch wel nieuwsgierig hoe het nu met haar is en belden haar op.

 

 

Waarom vertrok je ook alweer naar Londen?

Ik verhuisde naar Londen voor de liefde. Mijn vriend komt er vandaan en na 2,5 jaar long distance werd het voor een van ons tijd om de stap te zetten. Superspannend, maar ik ben altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dit voelde als een goede nieuwe stap. 

 

Wanneer kreeg je door dat het aantal besmettingen wel erg hoog opliep?

Het weekend voordat in maart de lockdown in Nederland begon. Mijn familie zou op bezoek komen. Ze hadden mijn huis in Londen nog niet gezien en ik keek er ontzettend naar uit. Ze belden op en vertelden dat ze niet meer kwamen, ze vonden het te riskant. Dikke onzin vond ik het, en ik was natuurlijk heel teleurgesteld. De volgende ochtend sprak ik met een jongen in een café bij ons om de hoek. Hij was Italiaans en vertelde dat zijn huisgenoot zijn vader had verloren aan covid-19. De grens naar Italië was toen al op slot, dus hij kon niet naar huis. Hij zou dus de begrafenis van zijn vader missen. Dat hakte er hard in bij mij. Sindsdien zag ik hoe serieus het was en ging het ook elke dag slechter in Engeland. De lockdown in Nederland ging een paar dagen daarna in. In Engeland duurde het nog een week.

 

Hoe was de lockdown in Londen?

Ik heb de eerste lockdown in Londen zelf niet meegemaakt. Ik was net op tijd naar mijn familie in Nederland gevlogen. Daar ben ik vier maanden gebleven. Toen ik terugkwam in Londen was de lockdown opgeheven en kon bijna alles weer. Het leven was bijna weer terug naar normaal. Tijdens de tweede lockdown was ik wel in Londen. Heel november zaten we thuis. Maar het voelde niet als een lockdown. Mensen waren heel laks met de regels. Bij ons om de hoek waren alle markten nog open en het was er bommetje vol. Niemand hield afstand van elkaar, bijna niemand droeg een masker en iedereen sprak buiten nog met elkaar af. Ik vind het dus geen wonder dat de tweede lockdown niet veel geholpen heeft. 

 

Nu ben je voor even in Nederland, ga je binnenkort toch weer terug?

Voor kerst ben ik inderdaad naar huis gekomen. Ik weet dat veel mensen daar een mening over zullen hebben, maar ik ben zo voorzichtig mogelijk geweest. In Londen ben ik tien dagen in quarantaine gegaan en ik heb een coronatest laten doen om zeker te weten dat ik negatief was. Daarnaast ben ik met de trein gegaan om met zo min mogelijk mensen in contact te komen. In Nederland zit ik nu ook tien dagen in quarantaine en ga ik nergens naartoe. Veel moeite, maar dat is het me waard om bij mijn familie te kunnen zijn met kerst. Ik ga op 30 december weer terug naar Londen. Tenminste, dat hoop ik. Ik overweeg om eerder terug te vliegen, want wie weet wat er gaat gebeuren met de nieuwe regels. 
 

 

Neem je boodschappen mee vanwege het hamsteren in de UK?

Nee. Misschien neem ik wel een groot stuk Old Amsterdam of wat stroopwafels mee, maar ik denk niet dat het hamsteren lang door zal gaan. Vlak voor de lockdown in maart werd er ook gehamsterd maar was alles binnen een week weer terug naar normaal. Ik vertrouw erop dat het allemaal wel goedkomt. En anders eten we maar een weekje brood met Old Amsterdam-kaas. Dan kan ik niet klagen ;-) 

 

Ben je bang voor de nieuwe covid-variant die in de UK is opgedoken?

Zeker. Gewoon omdat er tot nu toe zo weinig informatie over is. Blijkbaar verspreidt het nieuwe virus zich zeventig procent sneller, daar schrok ik wel van. Ik denk ook dat het een invloed zal hebben op de regels en de datum waarop die weer versoepeld worden. Daar maak ik me de grootste zorgen over. Maar tegelijkertijd weet je niks, dus ga ik ook niet te veel piekeren. We zien wel wat er gebeurt. Ik probeer positief te blijven.

 

Brexit en plannen maken, kan dat?

Tja. Plannen maken is nu heel moeilijk. Ik probeer niet te veel vooruit te denken. Op dit moment zit ik goed. Ik heb een fijne baan, een mooi appartement, een lieve vriend, en goede vrienden. Ik wacht eerst af wat er met corona gaat gebeuren de komende tijd. En wie weet, misschien over een jaar of twee zit ik in New York? Dat lijkt me wel wat. Tot die tijd geniet ik lekker verder van mijn nieuwe stad. Ook al zit die in lockdown. 
 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit