9x Londen met pubers

 

Rachel: Een week of wat geleden vroeg een lieve ex-collega om tips voor een paar dagen Londen met haar kinderen van 12 en 14 jaar. En dan geen inkoppers die ze zelf ook wel kon bedenken. Ik wilde bijna Madame Tussauds of M&M World roepen, maar ik kon me gelukkig nog net inhouden.

 

 

 

Nee echt, er zijn een hoop afschuwelijke plekken in Londen waar kinderen van 12+ vast naartoe willen, maar waar de rest van de mensheid ogenblikkelijk jeuk van aan z’n tanden krijgt. Bijna alles op en rondom Leicester Square en Piccadilly Circus moet je mijden als de plaag bijvoorbeeld (Ripley’s Believe It Or Not, M&M World, et cetera). En dan zijn er nog een heleboel mega-commerciële toeristenbestemmingen die best leuk zijn voor de dames en heren teenagers, maar die met hun schreeuwerige websites doen alsof £27 entree per persoon de gewoonste zaak van de wereld is (ik kijk beschuldigend naar jullie, Madame Tussaud’s, the Coca-Cola London Eye en The London Dungeon…). Doe vooral hoor, helemaal als meereizende kinderen het leuk vinden, maar heb niet het gevoel dat je iets mist als je niet gaat.

 
Maar dan… wat is er nog meer leuk? Dat ligt natuurlijk een beetje aan de meegebrachte pubers, maar misschien zit hier iets tussen:

 
1. Wandel

The Street Art Tour van London Walks door Shoreditch en Spitalfields, geleid door graffiti-expert en street art-verzamelaar Pepe (bonafide houder van een Blue Badge – de hoogste accolade die je als gids kunt krijgen). En als men niet houdt van Banksy en al dat geklieder op muren en bruggen? London Walks doen nog tig andere wandelingen, waaronder leuke walks langs Harry Potter- en James Bond-filmlocaties. Reserveren hoeft niet; je komt gewoon opdagen op de aangegeven plaats en tijd. £10 (€12) per persoon.

 
2. Shop

Oost-Londen is sowieso leuk om rond te hangen. De wijken Shoreditch, Hoxton en Dalston zijn allemaal tof om uitgebreid te bewinkelen. En voor de lunch ga je naar een van de Vietnamese streetfoodrestaurants op Kingsland Road. BúnBúnBún op nr. 134B is een fijne.

En natuurlijk zijn er een hele hoop winkels rondom Oxford en Regent Street die hoog op de lijstjes zullen staan, dus adem in, adem uit, winkel in, winkel uit: Brandy Melville, Adidas, Holister, Uniqlo, Nike, Abercrombie & Fitch, Vans, Supreme. (Ik heb zelf geen pubers, dus dank voor dit lijstje Evi, Braz en Katinka!)

 

3. Eet

Ontbijten bij Cereal Killer Café. De rijen op de stoep zijn tegenwoordig iets korter, maar nog steeds is dit een geinig concept. Hier kies je uit een van de meer dan honderd dozen ontbijtgranen die langs de muren staan opgesteld, vervolgens kies je uit twaalf soorten melk, en ontbijten maar.

Ook goeie plekken om te eten: Flat Iron Steaks voor carnivoren (nog een tip van mijn leenpubers), Five Guys voor verse frieten en hamburgers en Leon [] voor gezonde fastfood (alle drie hebben meerdere vestigingen in Londen).

 
4. Hoog

Joh, laat die Londen Eye lekker voor wat het is. Alternatief: zoef even naar boven op 20 Fenchurch Street. Kost niks, en het is hoger. Ik schreef er hier eerder over.

 
5. Oorlog

Tot een paar jaar geleden heette dit de Cabinet War Rooms, en kwam er geen hond. Met de veel meer tot de verbeelding sprekende naam Churchill War Rooms is het ineens een toeristenhit. Heul gaaf voor pubers met een Tweede Wereldoorlog-fascinatie.

Ook mooi: Imperial War Museum (loopgraven en kanonnen) of het National Maritime Museum (uniform van Admiraal Nelson met fatale kogelgaten).

 
6. Slenter

The South Bank. Gewoon voor de wandel, de straatartiesten en de skateboarders. En als je er dan toch bent, doe me een lol en loop het Southbank Centre in om een ritje met ‘the singing lift’ te maken. Meligheid gegarandeerd.

 

 

 

 

7. Markt

Vaak bestaat de neiging om naar Camden Market te gaan. Het is er weliswaar heel kleurrijk en levendig – en misschien vindt je persoonlijke puber dat nou net leuk – maar ik krijg er zelf pijn van in m’n ogen. Vooral die neppunkers met reclameborden zijn sneu. Als je dan toch naar een markt wilt, dan is Brixton Market veel spannender.

 
8. Thee

Afternoon tea moet natuurlijk ook gebeuren. Sommige plekken zullen voor de gemiddelde 13- tot 17-jarige een beetje te stijfjes zijn, terwijl andere adressen weer zo informeel zijn dat ze qua echtheid net de plank misslaan. The Wolseley op Piccadilly en The Orangery naast Kensington Palace zijn perfect; geweldig personeel waarbij je je ondanks de indrukwekkende ambiance meteen op je gemakt voelt, en duur genoeg om spannend te zijn.

 
9. Kunst

Ik ken pubers die doodongelukkig van de Tate Modern zouden worden, maar ook genoeg die wel wat hebben met moderne kunst en megagrote industriële gebouwen. Voor die laatste groep is een sonic trail geinig. Tate Modern heeft twee geluidskunstwerken laten maken die je gratis kunt downloaden en beluisteren via je telefoon. Mooie extra dimensie als je rondloopt door de enorme fabriekshal.

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: Rachel Lancashire