Diep in je hart weet je het al

 

Hoe zou het gaan als je een man voor het eerst ontmoette en allebei waren jullie 100% eerlijk? Dan hoorde je niks nieuws, denkt Lisette.

 

 

Een van de meest schrijnend-grappige teksten die ik onlangs zag op internet is If People Had Honest First Date Conversations, van de zeer leuke schrijfster/blogster/coach Jennifer Garam.

 
Hoe zou het gaan als je een man voor het eerst ontmoette en allebei waren jullie 100% eerlijk? Nou, dan wil ik bijvoorbeeld weten of hij diepe emotionele wonden heeft, schrijft Jennifer, want daar val ik op, mannen met diepe emotionele wonden; die ga ik dan proberen te genezen want dan hoef ik niet met mezelf bezig te zijn. En hij zou bijvoorbeeld vertellen dat zijn vader hem in de steek liet en dat zijn moeder hem heeft gebruikt voor haar eigen emotionele behoeftigheid, dus dat hij koud en onbereikbaar wordt zodra een vrouw hem nodig heeft. Dan weten we dat we op het punt staan te beginnen aan de zoveelste herhaling van onze jeugdtrauma’s.

 

 

‘Dit is een heel bijzondere man, maar met dat drankprobleem valt niet te leven.’

 

Zo praten we niet natuurlijk, we doen ons juist zo aantrekkelijk mogelijk voor: gezond, evenwichtig, de perfecte partner. Maar als ik 100% eerlijk ben tegenover mezelf, dan moet ik toegeven dat ik in de eerste ontmoetingen met mijn ex-en eigenlijk al heel veel te weten ben gekomen. Dat ik jaren later als de relatie strandde, diep in mijn hart niet echt verbaasd was. Zoals die beeldend kunstenaar die me overlaadde met rozen en romantiek, maar mij vervolgens midden in de nacht dronken wakker belde. Wat ik dertien jaar en twee kinderen later wist – dit is een heel bijzondere man, creatief en briljant maar met dat drankprobleem valt niet te leven – dat had ik eigenlijk na twee weken ook al door. Alleen wilde ik niet weten dat ik het wist, want ik was verliefd.

 

Die ene man die op ons eerste avondje uit met de serveerster flirtte: die was inderdaad reddeloos ontrouw. En die andere man die onderuit hing op zijn stoel toen we elkaar voor het eerst zagen: die is nooit echt in mij geïnteresseerd geraakt.

 

Het heet tegenwoordig je rugzakje, de last aan emotionele problemen die je meetorst. Je denkt: het hangt op mijn rug, dus anderen zien het pas als ik het uitpak. Maar als we eerlijk zijn, ja, nog eerlijker, en au, au, ik weet het, het doet pijn, maar vooruit, we kunnen het, nog een klein beetje eerlijker… Dan staan die rugzakjes gewoon wagenwijd open.

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

Beeld: India Earl