Arme docenten

 

Juf Ank verandert hun hele imago

 

Er kijken zo ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders naar de gevatte opmerkingen van juf Ank in de hitserie De Luizenmoeder. Ongelooflijk.

 

De serie is razend populair – het zal je niet ontgaan zijn de laatste weken. Of je hebt onder een steen geleefd. Maar we zingen met z’n allen elke dag ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’. En we hebben het bij het koffieapparaat alleen nog maar over de strikte juf Ank en de perverse Anton. Ontzettend leuk voor de makers en de acteurs. Maar het is misschien iets minder fijn voor basisschooldocenten. Wat doet het programma met hun imago? Ze worden opeens op een behoorlijk kittige manier neergezet. Kan dat kwaad? 

 

Ja en nee. Natuurlijk vinden heel veel leerkrachten de serie gewoon geweldig omdat het zo herkenbaar is. Ze lachen er net zo hard om als al die andere miljoenen kijkers. Maar ja, juf Ank die constant in de clinch ligt met ouders van kinderen en zeer brutale opmerkingen kan maken naar de ouders van de kids… Is het een weerspiegeling van de realiteit of is het voor de televisie een tikkie overdreven? 

 

 

Ja en nee. De meeste docenten vinden het heerlijke humor, maar er zijn er altijd die het wat minder geslaagd vinden. Het onderwijs wordt volgens hen niet zo positief belicht. Daarnaast hebben zeker een boel docenten toch wel kritiek op de timing van het programma. Er wordt momenteel juist steeds gestaakt door docenten om meer voor elkaar te krijgen, om het imago van de basisschool wat op te krikken, om meer mannen in het onderwijs te krijgen… En dan worden ze nu een beetje belachelijk gemaakt. Dat werkt averechts dus. Zo krijgen ze waarschijnlijk niet veel meer aanmeldingen van leuke nieuwe docenten. Maar er is aan de andere kant nu wel landelijk veel meer aandacht voor de basisschool – we hebben het er allemaal over, namelijk. En slechte publiciteit bestaat niet. 

 

Ach, er is voor beide partijen wat te zeggen. Maar je moet nu eenmaal alles wat je op televisie langs ziet komen met een korreltje zout nemen. Het wordt aangedikt en overdreven in De Luizenmoeder en dat is maar goed ook: dat is juist wat het zo grappig maakt. En aan de andere kant kun je als basisschooldocent gewoon blij zijn dat we met z’n allen praten over juffen en meesters. Ze zijn hipper dan ooit: met dank aan juf Ank. Dag, allemaal.

 

Door redactie Franska.nl

 

Beeld: RTV Oost