De zeven godinnen in mezelf

Lisette kan zich in elke godin vinden, behalve in Hera, de godin van het huwelijk, van loyaliteit en verbinding. Ze vraagt zich af wat dat over haar zegt.

 

Ik heb, als het goed is, zeven Griekse godinnen in mij. En jij ook. Op deze website Franska.nl kan ik ze moeiteloos aanwijzen. Afrodite, de godin van de schoonheid en de passie, zie je terug in de beauty en mode, Mooi Wonen, de Flower Stories, de aandacht voor relaties, maar sowieso ook in de hele vormgeving. Hestia, de godin van het haardvuur en de tempel, is de godin die het gezellig weet te maken en ze is ook de vrouw die zich terugtrekt voor een moment met haar eigen vrouwengedachten. Persephone is het eeuwige meisje – die dartelt ook met humor en positiviteit over de hele site. Demeter, de godin van het graan en van de zorgzame vrouwelijkheid, heerst natuurlijk over de recepten. Artemis, de godin van de jacht, van avontuur en vrijheid, is blij met ‘Wegwezen’ en vakantie. En Athena, godin van de wijsheid en de carrière, zit volgens mij achter de schermen en houdt de boel in de gaten.
Dat zijn er zes. Nummer zeven is Hera, de godin van het huwelijk, van loyaliteit en verbinding. Zit die ook in Franska? Zie ik haar niet zo goed omdat ik zelf een beetje moeite heb met de Hera in mij? Of is Hera sowieso problematisch tegenwoordig?

 

Misschien is Hera tegenwoordig sowieso wel een problematisch geval

 

 

Ze was de vrouw van Zeus, de oppergod, die haar voortdurend bedroog. Hera hield vast aan haar huwelijk – ‘stand by your man’, Hillary Clinton-achtig zeg maar – en ze werd eerder woedend op de minnaressen van haar man dan op haar man zelf. Ze voelt ouderwets, die Hera. Maar als je een godin niet zo ziet zitten, is het meestal een aspect van jezelf dat er niet helemaal mag zijn. Hera is ook de godin van het vertrouwen, van het hart, van het verlangen. Ik weet dit allemaal door de workshop Godinnen-orakel die ik volgde, gegeven door psychologe Machteld Stakelbeek. Machteld had de godinnen opgesteld in de vorm van grote hardboard figuren. We konden een vraag stellen, die door de godinnen werd beantwoord. Een vrouw vroeg bijvoorbeeld: ‘Hoe leer ik beter mijn grenzen te bewaken?’ Zij wees deelneemsters aan die plaatsnamen achter de godinnenfiguren; dat werd haar adviesraad. Ik stond achter Demeter en ik voelde de energie van die moederlijke godin spontaan in me opwellen. ‘Zorg voor jezelf zoals een moeder voor haar kind’, zei ik. ‘Wees je eigen moeder.’ Persephone, naast me, sprak: ‘Doe vooral wat je leuk vindt, niet wat je moet.’ Het werkte geweldig; de vragen werden grondig beantwoord, van alle kanten, en iedereen ging blij naar huis.

Pas na afloop realiseerde ik me dat ik alle godinnen in mezelf kan voelen, behalve Hera. Ik vroeg me af hoe je dat doet, de Hera in jezelf activeren. ‘Schrijf een liefdesbrief aan je man’, was de tip van Machteld. Hm.

 

Hm.

 

Hm.

 

Daar moet ik nog even over nadenken.

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

 

witte-balk-met-bol-lisette