Eczeem (in mijn gezicht!)

 

Lisette: Van alles geprobeerd, in het reguliere en het alternatieve circuit. Maar niets hielp. Totdat mijn homeopathische arts belde.

 

Sommige mensen hebben enge ziektes waaraan je zomaar zou kunnen doodgaan, maar het wordt bij toeval ontdekt want ze voelen het niet en je ziet er niets van. Ik heb het tegenovergestelde: iets onbelangrijks, volmaakt onschuldigs, maar het is héél erg zichtbaar en ik voel het voortdurend. Eczeem in mijn gezicht. Hoe kom je erop.

 

Sommige mensen hebben als kind al eczeem maar de geschiedenis van de mijne begint bij de dood van mijn moeder: ze was nog niet gecremeerd of ik had – paf! Een nek vol eczeem. Naar de dokter, recept voor cortisonezalf, zalf erop gesmeerd, eczeem weg. Kwam het terug aan de voorkant! Hele borst vuurrood en opgezwollen. Cortisonezalf, eczeem weg. Kwam het terug in mijn gezicht!

 

Toen ben ik het alternatieve circuit ingegaan. Eczeem is immers enorm psychosomatisch. Het woord komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘overkooksel’, dus iets is te heftig bezig in je, kookt over. Louise Hay geeft als waarschijnlijke oorzaak: ‘Adembenemende strijd. Geestelijke uitbarstingen.’ En je moet tegen jezelf zeggen: ‘Harmonie en vrede en liefde en vreugde omringen mij en zijn in mij. Ik ben veilig en beschermd.’ Maar dat hielp niet.

 

Een acupuncturist zei: ‘Lastig op te lossen. Komt uit je vroege jeugd. Er gaat te veel energie naar boven. Je derde chakra staat te strak aangedraaid.’ Ik geloofde hem direct. Maar hoe krijg ik mijn derde chakra losser?

 

 

Een homeopathische arts gaf me Sepia. Ik keek op internet naar het patiëntenprofiel en zag dat dit middel past bij vrouwen die niet kunnen omgaan met de emotionele behoeften van hun geliefden. Dan spuiten ze als het ware een wolk inkt om zich heen, net als de inktvis Sepia. Ik dacht: dat doe ík niet, dat deed mijn moeder! En toen zag ik ineens dat ik ook zo was. Zelfs letterlijk, met die inkt – hoe vaak was ik niet aan het schrijven om emoties te ontlopen?

 

Goeiemorgen ninja turtle. Je ziet eruit als een beschimmelde trol

 

De Sepia hielp goed. Eczeem weg. Maar de volgende winter was hij er weer en sindsdien heb ik elke winter wel ergens rode plekjes op mijn gezicht. Dan ga ik weer naar een homeopathische arts, krijg ik een of ander interessant middeltje, en vroeg of laat verdwijnen ze.

 

Maar nog nooit, nog nooit is het zo erg geweest als nu. Ik sta ’s ochtends op, kijk in de spiegel en denk: goeiemorgen ninja turtle. Je ziet eruit als een beschimmelde trol. Het brandt en jeukt en prikt. Wat heb ik fout gedaan?

Misschien is het de grande finale en komt het er nu allemaal uit; zo werkt dat vaak met homeopathie. Dit jaar heb ik Natrium Bromatum gekregen en dat heeft te maken met schuldgevoelens. Was ik toevallig toch al mee bezig, het loslaten van oude schuldgevoelens die eigenlijk nergens op sloegen. Maar ze zijn glibberig, ze glibberen telkens terug. Want ja, je denkt toch al gauw dat je het anders, beter had kunnen doen. Wat dan ook.

 

En nu belde ze net, mijn homeopathische arts. ‘Je man wordt toch bestraald?’, zei ze. Wij krijgen steeds meer berichten dat partners daarbij huidklachten kunnen krijgen. Als het op de Natrium niet geneest, kun je Radium Bromatum proberen, wat ik aan hem ook heb gegeven om de bestraling beter te doorstaan. Ik hoor wel of jullie meer nodig hebben.

 

Het effect van dit bericht is dat ik een ton schuldgevoelens van mijn ziel voel afglijden. Het ligt niet aan mij, integendeel, het is eerder een teken van liefde, verbondenheid, gevoeligheid.

 

Op slag brandt het minder in mijn gezicht.

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

Beeld: myblueflamingo