De 11 leukste Elfstedentocht-weetjes

 

Het kwik zakt onder het nulpunt en meteen verlangen we naar het horen van deze ene zin. It giet oan. 

 

Oftewel, geef ons eindelijk weer eens een Elfstedentocht. Want heus, het kan. Wij denken allemaal dat door de global warming ons liefste winterevenement van ons wordt afgenomen maar wist je dat er tussen 1963 en 1985 ook geen tocht is gereden? Dat is een periode van 22 jaar. En tussen 1997 (de laatste race) en nu zit maar 21 jaar. Het kan dus gewoon. Het kan. Om vast in de sfeer te komen, even wat weetjes op een rij.

 

 

 1. De allereerste
  Werd gereden in 1909. De Elfstedentocht is ontstaan als manier om in wintertijd van stad tot stad te komen omdat het voor paard en wagen te glad was. 
 2. Suske en Wiske
  Er is een Suske en Wiske-album gewijd aan de Elfstedentocht. De Elfstedenstunt waarbij Suske en Wiske de Elfstedentocht moeten uitschaatsen om de Friezen te bevrijden uit de IJstijd.
 3. Frappant, saillant en zo knap
  Onze koning Willem-Alexander reed de tocht helemaal uit in 1986. Een heldendaad. Hij was toen achttien jaar oud. Hij reed hem onder pseudoniem W. A. van Buren, maar wat echt saillant is en we allemaal vergeten zijn, is dat hij de race reed in een Marlboro-jas. Da’s nu best onvoorstelbaar. Vooral op de dag waarop het OM gaat beslissen of de tabaksindustrie vervolgd gaat worden. Hoe anders was alles toen.
 4. In leven
  Van alle winnaars zijn er nog drie in leven. Paping, Angenent en Van Benthem. 
 5. In oorlogstijd
  Ook in de Tweede Wereldoorlog is de tocht twee keer gereden. In 1941 en in 1942.
 6. Het leukste lied
  Dat is natuurlijk van Herman Finkers.
 7. Dit is er nodig
  IJs dat overal 15 centimeter dik is.
 8. Trouwens
  De eerste Elfstedentocht werd op 2 januari 1909 gereden. Omdat het plotseling begon te dooien, reden er maar 23 schaatsers mee.
 9. Zo maak je zopie
  Het originele recept van zopie is een mengsel van bokbier en rum. Door er eieren, kaneel en kruidnagel aan toe te voegen en dat op te warmen, ontstond zopie.
 10. De zwaarste
  De Elfstedentocht in 1963 was extreem zwaar omdat het 18 graden vroor. Tijdens de hel van ’63 zijn er van de 9294 starters maar 69 gefinisht.
 11. Zo ver is het
  Tweehonderd kilometer hè. Dat is van Utrecht naar Brussel. Evert van Benthem deed dat ooit in 6 uur en 47 minuten. 

 

 

Door Pleuntje van der Horst

 

 

Beeld: thenewroyaltyworldblog