Alle ballen verzamelen!

 
 

Jum! Het eerste bitterballenfestival ter wereld BitterFest komt eraan!

 

Een sushifestival, een kipfestival, een pizzafestival… Amsterdam kent al veel heerlijke food-festivals. Maar op dit lijstje ontbrak er nog een: een bitterbalfestival! Althans, dat moeten de jongens van Atelier gedacht hebben. En op 15 juli organiseren zij dan ook het allereerste bitterbalfestival: BitterFest.
 

 

Het begint allemaal op het terras van Atelier waar minimaal acht verschillende ambachtelijke bitterbalstages zijn. Je kunt er bitterballen proeven, maar er is ook ruimte voor andere – zoals je dat dan zegt – hoogwaardige frituursnacks. Bij al die lekkernijen horen natuurlijk de bijpassende biertjes en kunnen de calorieën er weer afgedanst worden op de beste muziek. En er zit nog een leuk element is: aan het einde van de dag, als je stempelkaart vol, is bepaal jij welke bitterbal het allerlekkerste is.

 

En wist je dit al over de bitterbal?

 

1. De naam
Het woord bitterbal komt van ‘bittertje’ (en is samengesteld met ‘bal’ natuurlijk). Toen men vroeger jenever of kruidige wijn (een bittertje) dronk, kregen ze trek in een lekker hapje. Een bitterbal dus.

 

2. De eerste
Typisch Hollands, zou je denken, die bitterbal. Maar niks is minder waar. Een Spaanse scheepskok wilde tijdens de Tachtigjarige oorlog een lekker hapje maken, maar ja, er was aan boord weinig meer over om tapas van te maken. Wel was er nog oud brood, ragout en vlees. Een keer raden wat je daarvan kunt maken…

 

3. We tellen geen calorieën

Je kunt op je calorieën letten bij het eten van een bitterbal, je kunt het ook lekker niet doen. Eén ding volgens de caloriechecker van het Voedingscentrum: qua calorieën maakt het niet eens zoveel uit of je ovenbitterballen of gefrituurde jongens eet! En wat nou lekkerder is?

 

4. Spelletje doen?

In dit ‘vette’ spel (ontworpen door Paul de Leeuw!) draait het allemaal om… bitterballen! Je moet namelijk bitterballen sparen. Leuke chaos!

 

Bron: at5

Hip & happening: Tamara van Gelderen weet daar alles van. Als fotostylist is zij altijd als eerste op de hoogte van leuke festivals, inspirerende modetrends en mooie producten . Gelukkig deelt ze dat met ons op Franska.nl!

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter