Zo overleeft je basilicum­plant

 

Marlies: Mijn basilicumplant heeft een kilometer extra afgelegd om te overleven. Nu maak ik er een heerlijke soep mee!

 

 

Als een dwaas heb ik de afgelopen weken heen en weer gelopen met mijn basilicumplant. ’s Avonds naar binnen, ’s ochtends weer naar buiten, naar een zonnige plek in de tuin, vervolgens ’s avonds weer naar binnen… enzovoorts. Omdat de nachten nog té koud waren voor deze tere smaakmaker, moest die wel binnenshuis overnachten.

 

Dat komt ervan als je te vroeg tot aanschaf overgaat. Ik kocht de plant half april op de markt in Valence, zo’n grote, fraaie, kleinbladige basilicum uit de Provence, zo’n extra geurige. Maar, zo waarschuwde de marktkoopman me, ‘niet ’s nachts buiten laten staan hoor, dat kan pas na Les Saints de Glace (IJsheiligen)’. Dus vandaar dat ik een kleine vier weken heen en weer heb gelopen.

 

Dat is nu voorbij, IJsheiligen vallen op 11 tot en met 14 mei, en na deze dagen is de kans op zeer koude nachten en zelfs nachtvorst erg klein. Die IJsheiligen leven hier in Frankrijk nog volop, bij alles wat buiten wordt geplant, wordt eerst de vraag gesteld; kan het ervóór of moet het erná?

 

Mijn zorgenkindje heeft het overleefd, dankzij die extra kilometer die het heeft afgelegd. Basilicum is een erg dankbare plant als je ‘m een klein beetje vertroetelt; een warme zonnige plek en regelmatig water is alles wat de plant nodig heeft. Regen en storm haat-ie en natte voeten ook, daarom is een goede afwatering belangrijk. Ik plant basilicum altijd in een grote pot, een stenen pot, omdat je daarmee de waterhuishouding beter in de hand kunt houden. Als het najaar niet te nat is, kun je vaak tot halverwege oktober oogsten.
O ja, die kleine witte bloemetjes staan prachtig, maar ze vragen veel energie van het kruid, verwijder daarom de toppen die gaan bloeien als je langer plezier wilt hebben van de blaadjes.
Zoek een zonnige plek en een grote pot en… naar de kweker voor dit lekkere kruid. Je kunt natuurlijk ook de plantjes uit de supermarkt poten.
Er zijn heel veel soorten basilicum, wel honderdvijftig heb ik een kruidenkweker eens horen zeggen, daarvan is de grootbladige variant een van de bekendste en de meest voorkomende. Maar de basilicum met middelgrote puntige blaadjes, vaak Thaise basilicum genoemd, verovert steeds meer plek.
Mijn favoriet is de extra geurige Provençaalse basilicum met kleine blaadjes, daar zit echter één groot nadeel aan; je bent wel een tijdje aan het plukken voordat je een handje basilicum hebt verzameld, maar dan heb je wel een hand vol smaak en geur.
Tijd voor Soupe au Pistou!

 

En dat treft, want er zijn ook volop nieuwe erwtjes en tuinbonen.

 

Over deze soep kunnen de Fransen behoorlijk bakkeleien, want zoals bij veel gerechten, heeft elke familie hiervoor een eigen recept en die kunnen onderling nogal verschillen. Pistou is, net als pesto, een basilicumsaus, deze keer niet uit Italië, maar uit de Franse Provence. De saus wordt daar gebruikt in een heerlijke, gevulde groentesoep: de ‘soupe au pistou’. Met de inhoud kun je zelf variëren en de groenten gebruiken die je lekker vindt en die in het seizoen passen.
De pistou, van basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas, olijfolie en vaak ook tomaat, 

 

gaat op het allerlaatste moment door de soep en dat maakt hem zo verrukkelijk.
Soupe au pistou is zo royaal gevuld dat het een maaltijdsoep is en zo eet je hem ook in Zuid-Frankrijk. Als je wordt uitgenodigd voor een soupe au pistou, dan is dat het gerecht waar de maaltijd om draait.

 

Soupe au Pistou

Voor 4-6 personen
 

Dit heb je nodig

  • 2 vastkokende aardappelen
  • 250 g gedopte tuinbonen
  • 250 g haricots verts (dunne sperziebonen)
  • 2 kleine courgettes
  • 2-3 stengels bleekselderij
  • 1 1/2-2 l groentebouillon
  • 1 blik tomaatblokjes
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 takjes tijm
  • 250 g gedopte verse erwtjes
  • zout, peper
  • 2 rijpe, verse tomaten
  • 3 teentjes verse knoflook
  • 4 handenvol verse basilicumblaadjes
  • 4-5 el olijfolie
  • 100 g vers geraspte Parmezaanse kaas

 

Zo maak je het

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Verwijder het vliesje van de tuinbonen als je dat lekker vindt, ze kunnen ook in zijn geheel (wel gedopt natuurlijk) in de soep. Maak de haricots verts schoon en breek ze een keer door. Snijd de ongeschilde courgettes in reepjes en de bleekselderij in plakjes.
Breng de bouillon aan de kook, voeg de tomaatblokjes uit blik met het vocht toe samen met de laurier en tijm en kook het mengsel circa 30 minuten op zacht vuur. Voeg dan de aardappelen, haricots verts en selderij toe en kook de soep circa 10 minuten. Voeg dan pas de courgettes, tuinbonen en doperwtjes toe, breng op smaak met zout en peper en kook de soep nog enkele minuten.
Maak intussen de pistou: ontvel de verse tomaten en verwijder de zaadjes en het vocht. Wrijf in een vijzel de knoflook fijn met de basilicum (of gebruik hiervoor een keukenmachine of blender), voeg de tomaten en olijfolie toe en wrijf alles tot een gladde saus. Roer daarna de kaas erdoor.
Roer een flinke lepel pistou door de soep en serveer de rest van de pistou er apart bij om aan tafel de soep extra op smaak te brengen.

 

Tip
Om de soep nog gevulder te maken, kun je een flinke hand korte pasta (schelpjes bijvoorbeeld) toevoegen op het moment dat de aardappelen erin gaan.

 

Eet smakelijk!

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

Beeld: Magali Angcenay