Lekker plaatjes draaien

 

Voor het eerst sinds 1988 worden er weer meer ouderwetse platen van vinyl gekocht dan cd’s.

 

Zie jij jezelf ook nog zitten in 1985 in je kamertje thuis, lekker plaatjes draaien? En dan hopen dat de naald niet te veel over je lp zou schuren als je The Walk of Life, liedje nummer 3 wilde horen van de lp Brothers in Arms van The Dire Straits. En dat je aan de andere kant van de plaat ook nog geweldige nummers kon horen. De B-kant was echt niet slechter dan de A-kant.

 

Ik vind het dan ook hartstikke leuk dat de ouderwetse platen van vinyl een heuse comeback maken. Er worden er op dit moment in Amerika zelfs meer platen dan cd’s verkocht.

 

Natuurlijks snap ik best dat er millenials zijn die mij nu keihard uitlachen. Want wie koopt er nou nog cd’s? Streamen moet je. Op Spotify. Daar vind je alle muziek die je wil horen. Of het nou je eerste schuifelplaat uit de brugklas is, de hits uit je eindexamenjaar of die ene waar je eindeloos ludduvudu op had. Alles kun je daar terugvinden. Zonder gekraak.

 

Maar inmiddels hebben die millenials ontdekt dat muziek vanaf vinyl echt veel beter klinkt dan de technisch superstrakke muziek die je via streaming hoort. Die oude platen die je bewaard hebt zijn misschien nog best wel wat geld waard. Voor je het weet staat er een schat aan waarde op zolder zonder dat je het in de gaten hebt. Ik zou maar gauw gaan kijken als ik jou was.

 

Hou je ook zo van plaatjes draaien? Luister dan op vrijdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur naar Wouter van der Goes op Radio2. In zijn Vinyl Friday komen al je klassiekers voorbij, inclusief de piepjes en kraakjes. Zo tof!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit