Lekker ei

 

Adje vindt het echt de allerlekkerste paddenstoel die er is. Zelfs hier in Umbrië zijn ze hun gewicht in goud waard, ze leveren tegenwoordig wel honderd euro per kilo op.

 

 

Vlees gebruik je verder niet in het recept, maar kan altijd voor een ragout, soepje enz.

 

Ovolo buono, keizersamaniet, amanita caesarea

 

Ovolo buono worden ze hier genoemd, als je dit letterlijk vertaalt heten ze in het Nederlands gewoon “lekker ei”, maar jullie kennen hem als de keizersamaniet. Als ze nog niet zijn uitgekomen lijken het net eitjes en als ze dan uitkomen lijkt het net of de eierdooier door de witte schil heen is gebarsten. Bij het horen van de naam amaniet gaat er bij veel mensen een belletje rinkelen. In Nederland kennen we voornamelijk de vliegenzwam, waarvan iedereen denkt dat je na het eten ervan meteen ter plekke dood neervalt. Gelukkig is dit niet waar en maak je eerst nog een hallucinerende trip voor het echt zover is. De groene knolamaniet is minder bekend maar niet minder gevaarlijk, ook deze kan dodelijk zijn.

 

Keizer Claudius werd door zijn “liefhebbende” echtgenote Julia Agrippina om zeep geholpen met deze zeer giftige knolamaniet. Zij mengde de groene knolamaniet vernuftig met de heerlijke oranje keizersamaniet en vergiftigde zo haar echtgenoot om haar zoon Nero op de troon te helpen. De naam keizersamaniet of “amanita caesarea” vindt dan ook zijn oorsprong in dit giftige verhaal.

 

De keizersamaniet, of zoals ze hem hier in Umbrië noemen: ovolo buono, heeft maximaal vier dagen een temperatuur van 35 graden of meer nodig om te ontspruiten. En dan heb je ook wat, ik vind het echt de allerlekkerste paddenstoel die er is. Zelfs hier in Umbrië zijn ze hun gewicht in goud waard, ze leveren tegenwoordig wel honderd euro per kilo op. Ik eet ze het liefste rauw; je snijdt ze flinterdun met een goede scheut olijfolie, wat verse kruiden en truffel eroverheen. 

 

Maar ze zijn ook heerlijk als je ze even aanfruit in wat roomboter, die accentueert de smaak namelijk, en dan een beetje gehakte knof en wat verse peterselie erover strooien en dan opdienen op een licht geroosterde witte boterham.

 

Door : Adje Middelbeek 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.