Leer koken als Ottolenghi

 

Frits was een dagje bij ons over de vloer. Het ging onze lieveling niet in z’n kouwe kleren zitten.

 

Mensen, wat ben ik moe, echt doodmoe. Ik was de hele dag op de redactie van Franska.nl. Poehoeh. Door al die gezelligheid daar daalde mijn humeur ver onder het vriespunt, maar wat pas erg was: ze zaten aan me, die vrouwen. Ik wil wel even kwijt dat ik geen labrador ben maar een trotse kater, ook nog negen jaren oud (dat zijn 52 mensenjaren) en aldus niet wens aangesproken te worden met zinnen als: ‘Oh poesje, poesje, kom ’s hier lieve Fritsje!’ En ik wil al helemaal niet geaaid worden, nooit. Nou zit ook nog mijn hele vacht in de war. Dit komt erg dicht in de buurt van katermishandeling.

 

Maar wel een mooie gelegenheid om eens via zeer praktische en bruikbare tips uit te leggen hoe een mens om dient te gaan met een poes, niet te verwarren met een kitten.

 

  • Laat een poes zoveel mogelijk met rust.

 

  • Geef een poes geen kattenvoer maar echte maaltijden. Dat soort maaltijden kun je onder meer vinden in de boeken van chefkok Yotam Ottolenghi, maar let op: overal waar hij het heeft over verse groente, en dat is zowat overal, moet u dit vervangen door verse, rauwe vis, liefst makreel, of door muizen, liefst levende muizen. Extra tip: als je die recepten van Yotam wat te ingewikkeld vindt kun je het best een maandje meelopen bij een Michelinrestaurant in de buurt, om zogezegd het betere koken onder de knie te krijgen.

 

Let op: alle poezen zijn gek op Adele.

 

  • Ben je van plan een gezellige avond te organiseren met vrienden? Meld dit dan tijdig aan je poes, dan kan de poes zich al even tijdig uit de pootjes maken.

 

  • Wij horen 10x zo goed als mensen. Doe daarom altijd de muziek 10x zo zacht. Let op: alle poezen zijn gek op Adele. Ik ben bovendien dol op de strijkkwartetten van Robert Schumann.

 

  • Wij zijn nogal eens humeurig. Dat zit nou eenmaal in ons. De aanleiding kan van alles zijn. Te veel aandacht. Te weinig aandacht. Een labrador in de buurt. Een kitten in de buurt. Met het verkeerde pootje uit bed gestapt. De toestand in het Midden-Oosten. We vinden altijd wel een aanleiding en anders zijn we humeurig omdat we geen aanleiding konden vinden.

 

  • Haal een poes in je huis en vanaf dat moment is het je ex-huis. Het huis is nu immers van de poes. Wij houden van een schone omgeving. Driemaal daags (geluidloos!) stofzuigen is wel het minste. En dagelijks de ramen zemen, hè, want wij willen wel door een schone ruit naar buiten kunnen staren. En zes keer per dag de kattenbakvulling verversen lijkt me ook niet te veel gevraagd.    

 

Hebben jullie daar wat aan? Vast wel, toch? Eigenlijk maak je het jezelf het makkelijkst als je je leven voortaan in dienst stelt van je poes (wat, hier volgt weer zo’n extra tip, eigenlijk niet te combineren is met bijvoorbeeld een baan, een hobby of een gezin).

 

Verder zijn wij niet zo veeleisend.