Laat iedereen toch lekker met rust

 

Ik ben een tikkeltje gefrustreerd door het zoveelste schandalige bericht dat ik lees. Lekker ontspannen in je bikini op het strand zit er niet meer in. Deze heldin probeert er wat aan te doen.

 

 

 

Niet heel de wereld zit er bibberend bij rond deze tijd van het jaar. Waar wij onszelf inwikkelen in minstens drie lagen kleding, glibberend voortbewegen en ’s ochtends als de wiedeweerga de autoruit staan te krabben, kunnen anderen lekker met hun bibs in een badpak of bikini op het strand liggen. Zo lag ik precies twee jaar geleden lekker uit een kokosnoot te lurken op een parelwit strand in Thailand. Wanneer ik nu elke ochtend mijn warme bedje moet inruilen voor gevoelstemperatuur min tien graden Celsius, en de trein naar Amsterdam vertraagd is door deze winterse praktijken, is de heimwee naar dat eiland fors aanwezig. Kom maar door met die lente.

 

Oké, ik heb genoeg gepiept voor vandaag (Blue Monday is alweer voorbij).  Waar ze zich nu ook niet druk hoeven te maken over waar die warme handschoenen nu weer zijn gebleven is in Nieuw-Zeeland. Zo dacht de Nieuw-Zeelandse vrouw Shelly Proebstel even lekker een dagje te ontspannen op het strand. Zon, briesje door het haar, even helemaal zen. Helaas werd haar rust bruut verstoord door een aantal onbeschofte figuren.

 

Een aantal jongens viel haar namelijk lastig toen ze lekker lag te zonnen in haar bikini. En over dat laatste ging de aanvaring. De bikini. En dan eigenlijk om het lijf dat in de bikini zat. Want volgens de heren past een bikini niet bij ‘zo’n lichaam’. En dit maakten ze haar op een bespottende manier duidelijk. Gekwetst en gefrustreerd kwam de vrouw thuis. Maar dapper besloot ze een bericht op internet te plaatsten. Ze wilde anderen laten weten hoe erg zulk gedrag iemand kan kwetsen. ‘Het is vanwege eikels zoals jullie dat mensen zich onzeker voelen over hun lichaam. Jullie zorgen ervoor dat vrouwen geen bikini, korte jurk of topjes meer durven te dragen’, aldus de vrouw. In het bericht zegt ze ook dat door onder andere dit soort gedrag mensen zich gaan uithongeren om toch maar dat modellenlichaam te kunnen krijgen. Want eerlijk is eerlijk, velen denken dat dat slanke modellenlichaam de norm is.

 

Het is toch van de zotte. En deze vrouw is lang niet de enige die te lijden heeft onder ‘fat-shaming’, dat hebben de media de laatste tijd wel goed laten blijken. Sommige mensen staan niet stil bij het leed dat zij anderen aandoen, maar hebben wel direct een oordeel klaar. Ik vind dat we hier nu een keer mee moeten stoppen. Wie ben jij om te oordelen over iemands uiterlijk? Plus: je weet vaak niet wat er zich van binnen afspeelt. De woorden dun en dik mogen wat mij betreft sowieso wel wat vaker uit het vocabulaire gehaald worden. Want wat is dun en wat is dik? Bovendien bestaan er verschillende soorten mooie lichamen.

 

Laten we dit allemaal in ons hoofd prenten. Want iedereen moet toch ongestoord op het strand kunnen ontspannen? Wat mij betreft in badkleding naar eigen keus.

 

Het bericht van Shelly heeft in Nederland ook de media bereikt, de boodschap gaat dus inmiddels de hele wereld over.

 

You go girl!

 

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts