Verona. Ik zou het gewoon maar doen!

 

‘Zeg Franska, als je toch naar Verona gaat, ga dan even Gianni een dikke zoen van me geven.’ Vriendin Irma gaf me die opdracht en als zij iets vroeg, zei je geen nee. Ik kreeg er een uitleg bij hoe ik moest lopen. ‘Je gaat links op Piazza Bra, dan door die mooie winkelstraat. Daar zit trouwens een hele goeie schoenenwinkel, vind je vast mooie laarzen. Dan kom je op Piazza Erbe. Aan het einde van Erbe ga je links en eigenlijk vlak voor Porta Borsari zit een straatje en daar zit Gianni. Wij noemen hem Gianni Bar. Want er is ook een andere Gianni. Je ziet het straatje vanzelf, want daar zit de groenteboer’. Enfin, uren zoeken later vonden we de bar van Gianni en inderdaad, er was niet alleen een andere Gianni, maar binnen de kortste keren kenden we zo’n beetje alle vrienden. Gianni is een vast adres gebleven In Verona. Niet omdat het nou zo’n heel bijzondere plek is, maar vanwege de tig nieuwe vrienden die we elke keer even moeten zien.

En onderweg hebben we een giga hoeveelheid leuke plekken gevonden.

 

Ik noem er vijf om te beginnen:

1. Met stip op één natuurlijk: de Arena. Zelfs als er geen opera is, de moeite meer dan waard. Het absolute toppunt is natuurlijk het operafestival. In juli en augustus. Moet je een keer in je leven meegemaakt hebben. Kun je online boeken.  (beeld AP1)

2. Op Piazza delle Erbe het achterste terrasje rechts. Op de houten stoelen. Een heerlijke Spritz Aperol. Of lekker binnen, boven aan het raam met uitzicht over het plein (beeld AP2)

3. De Basilica di San Zeno. En dan daartegenover op de hoek een hapje eten: Bigoli alle sarde. (Echt klassiek Veronees)

4. Via Mazzini. Zoveel mooie winkels. Maar vooral: de straat zelf. Ik loop er altijd naar de vloer te kijken. Prachtig! 

5. Gelateria Savoia, Via Roma 1B. Heerlijk ijs! Ik neem daar ook altijd een bolletje liquirizia (dropsmaak).  

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs