La dolce vita? Daar weten ze hier in Zweden ook wel raad mee

 

Niet alleen in Italië kunnen ze genieten van de goede dingen in het leven, de Zweden kunnen het namelijk ook als geen ander.

 

 

 

Toegegeven, ik ben een echte fan van het goede leven en vier mijn vakanties het liefst in Italië. La dolce vita, ik houd ervan. Maar wist je dat je daarvoor in Zuid-Zweden ook heel goed terecht kunt? Niet voor niks dat de Zweden horen tot de gelukkigste mensen van de wereld. Daar weten ze ook als geen ander hoe je kunt genieten van historie, natuur, goed eten en modern design.

 

Zoals op het eiland Öland, prima met de auto te bereiken vanaf het vasteland via een 6 kilometer lange brug. Daar vind je imposante kastelen, zoals het Borgholms Slott dat teruggaat naar de 12e eeuw. Het is enorm groot en prachtig gerestaureerd en het is zelfs gebruikt als podium voor popconcerten door wereldberoemde artiesten als Roxette, Bob Dylan en Abba. Vlakbij staat het Solliden Slott, wat sinds 1906 het zomerverblijf is van de Zweedse koninklijke familie. Het werd ooit gebouwd door Koningin Victoria die na een vakantie op Capri graag een stukje Italië naar Zweden wilde halen. In het weelderige park rond het grote huis kun je fijn picknicken en op het terrein kun je in Drottning Victorias Vilohem, net als in vervlogen tijden, genieten van een koninklijke lunch of fika.

 

 

Als je naar het noorden van Öland rijdt weet je gewoon niet waar je kijken moet want de ruige natuur is zo overweldigend mooi. De vergezichten vanaf de eindeloze kust waar de Vikingen al aan wal gingen, de 75 natuurreservaten met talloze vogelsoorten, de fijne wandel- en fietspaden en de heerlijk rustige stranden maken het tot een geweldige vakantiebestemming waar je altijd wel een plekje vindt waar je mag kamperen. Want het Allemansrecht geeft je het recht om overal van de natuur te genieten zolang je niets verstoort of vernielt. Öland is in Zweden razend bekend vanwege het Skördefest (oogstfestival) waar jaarlijks duizenden mensen op afkomen om te genieten van al het goede dat het eiland te bieden heeft. Overal kun je kleine ateliertjes of juist grote braderieën bezoeken om te proeven van het lekkers uit de streek en het moois van lokale kunstenaars.

 

Terug naar het vasteland van Skåne waar het net is alsof je in een ansichtkaart bent beland. De karakteristieke rode boerderijen zijn overal op de glooiende goudgele hellingen te vinden en de kust is altijd om de hoek met haar witte zandstranden. Iemand die wereldwijd bekend is om haar design is Carina Hägg. Haar gerestaureerde boerenschuur in Hammenshög hangt vol met prints van haar hand die de afgelopen jaren door H&M en Ikea in productie zijn genomen. Het zou dus kunnen dat jij gordijnen hebt met motieven die door Carina zijn bedacht. Maar in deze regio zijn nog veel meer creatievelingen aan het werk. Zoals Charlotta Unger die op een dromerige plek langs het strand van Österlen niet alleen prachtig servies maakt, maar ook bijzonder mooi gedecoreerde jassen van schapenvacht. Ieder item is een waar kunstwerk op zich en ze laat hiermee zien dat duurzaam ook heel mooi kan zijn.

 

 

Ben je op zoek naar meer reuring om je heen dan is het middeleeuwse Ystad een van de leukste stadjes om te bezoeken, met meer dan 300 halfhouten huizen, gezellige pleintjes en pittoreske straatjes. Het plaatsje is natuurlijk wereldberoemd door de televisieserie rond politie-inspecteur Kurt Wallander. Maar er is hier nog zoveel meer te zien want de stad staat vol met architectonische hoogstandjes. Op een van die plekken vind je de studio van Lilla Vilda, een kledingontwerper die haar kleding zo ‘groen’ en ‘fair’ mogelijk maakt. Je kunt kiezen uit de leukste jurkjes en jasjes met door haar bedachte prints die je jaren met plezier draagt.

 

 

De buurvrouw van Lilla is Maria Liliegren die haar opleiding tot kunstenaar deels in Nederland volgde. Het is jammer dat ik haar werk niet in mijn koffer mee kon nemen want ik had haar beeldige maar o zo tere gebloemde porseleinen schalen graag in mijn huis gehad.

 

 

Zoals ik al zei lopen honderden jaren historie en hedendaags design hier in Zuid-Zweden net zoals in Italië gewoon door elkaar. De natuur is fantastisch en de mensen zijn zo ontzettend gastvrij. Ik zou het wel weten als ik jou was en een fijne bestemming moest kiezen voor mijn volgende vakantie. Det ljuva livet? Daar weten de Zweden ook wel raad mee.
Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit