La Cucina Povera: Mozzarella

Menig Italiëganger kent La Cucina Povera, de armeluiskeuken van Italië die zijn oorsprong in de middeleeuwen vindt. In die tijd aten de rijken hun eten uit broodkommen.

 

Als deze na het diner werden afgeruimd en meegenomen naar de keuken, hadden de bedienden al een grote pan water opstaan en zij kookten de broodkommen dan samen met de andere leftovers van de in hun ogen zeer overvloedige maaltijd. Ze vulden dit nog aan met kruiden en groenten en zo hadden ook de bedienden een keer per dag een redelijke maaltijd.

 

Deze kookstijl is eigenlijk nooit verdwenen en zelfs nu koken er nog veel Italianen vanuit dit principe, namelijk met weinig het maximale bereiken, en daar zijn de Italianen dan ook meesters in geworden. Ze houden van goed en lekker eten, maar hebben ook een hekel aan voedselverspilling. Ik merk dat ik deze simpele keuken echt ben gaan omarmen sinds ik in Italie woon en op mijn manier ook steeds meer zo ben gaan koken, want wat is er leuker dan de kunst en de rijkdom van de simpele keuken en om van leftovers weer iets heerlijks te creëeren? Zo word je steeds creatiever en inventiever in de keuken en dat inspireert. 

Hier in Umbrië kom ik allerlei leuke recepten en ideeën uit La Cucina Povera tegen, maar ook uit andere streken ontdek ik verhalen over de oorsprong van een gerecht of een ingrediënt. Zo ontdekte ik laatst dat mozzarella net als veel andere Italiaanse specialiteiten ontstaan is als armeluisvoedsel. Kooplieden hadden buffels vanuit India naar Italië meegenomen om ze als trekdieren te gebruiken. Ze lieten ze grazen in de moerasgebieden van Campania.

 

De buffels moesten natuurlijk gemolken worden en de boeren dronken de melk deels op. Maar ze  gingen óók experimenteren en maakten van de overheerlijke buffelmelk kaas en zo ontstond dus mozzarella. Op dit moment zijn er in heel Italie zo’n 800.000 buffels die per dag ongeveer een liter of zes melk geven, en van die zes liter kunnen maar zo’n twintig mozzarella’s worden gemaakt. De vraag naar echte buffelmozzarella is vele malen groter en dan snap je gelijk ook waarom die overheerlijke, parelwitte schat zo duur is geworden. Maar héb je zo’n mooie bal mozzarella weten te bemachtigen, dan wil je ‘m alleen nog maar besprenkelen met je mooiste olijfolie en een klein beetje acaciahoning. Daarna draai je er wat versgemalen peper over en deel je ‘m met je beste vrienden en dan ben je de koning te rijk.

 

 

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek