Kunnen we ophouden met de Moederdag-spam?

 

En een beetje rekening houden met de niet-moeders.

 

 

 

Natuurlijk vind ik Moederdag leuk. De geknutselde theedoos, de geschilderde werkjes met bloemetjes en de tekst ‘Ma-de-liefste’, het potje met daarin papiertjes met lieve dingen waar ik op een offday er een uit mag grabbelen en dan een kopje thee, een voetmassage of een opgeruimde kinderkamer krijg. Minstens zo lief aan de cadeautjes zelf vind ik de organisatie van de juffen en meesters die ervoor zorgen dat zo’n pakje op tijd mee naar huis gaat. Zelfs als er zo’n lange meivakantie tussen geplakt zit. Daar zou ik jammerlijk in mislukken als juf zijnde, want plannen is niet mijn best ontwikkelde kant.

 

Ook verheug ik me op een ontbijtje op bed en dat ik de hele dag ‘ja, graag’ ga zeggen, maar daar houdt het verder wel mee op. De laatste weken, wat zeg ik: maanden wordt er een vloedgolf aan Moederdag-spam op me afgevuurd. Nieuwsbrieven links, folders in de bus recht en natuurlijk die orkaan aan tv-commercials. Elk merk probeert de verkoop weer op te schroeven door hun waren met een moederdagsaus te overgieten. En dat stoort me.

 

Ten eerste omdat ik gewoon vind dat Moederdag om gekneuterkeuvel gaat. Dingen plakken, kneden, knutselen die een ander waarschijnlijk niet om aan te zien zo lelijk vindt en waarvan ik al ga huilen zodra het achter die kleine ruggetjes vandaan wordt getoverd. Dat is het en dat moet het blijven. Of hoppen we nu van Valentijnsdag via Moederdag naar Vaderdag om zo de omzet van dingen die we niet nodig hebben te laten groeien?

 

Los van het feit dat ik, ik ben ook maar een mens, mezelf erop betrap dat ik mijn wensenlijst ineens veel meer naar boven ging bijstellen (ik fantaseerde ineens ov er die cuff-oorbel van Hermès) dan dat ene kopje thee op bed, vind ik het vooral zo pijnlijk voor al die niet-moeders. Vrouwen die ongewenst kinderloos zijn of vrouwen wier kind niet meer leeft.

 

Dus alsjeblieft, zullen we de Moederdag-spam stoppen. Laat het bij geknutsel en kopjes thee, daar blijven wij moeders een stuk nederiger van en vallen we andere vrouwen niet onnodig lastig.

 

Wat misschien wel een idee is, is om die vrouwen zonder kinderen zondag eens een lief cadeautje te geven. Liefst zelfgebakken of gebrouwen.

 

Met liefs,

 

May-Britt

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach