Koninklijke halve finale

 

Er staan nog maar vier bakkers in de tent. Allemaal vrouwen en dat is voor het eerst in deze fase van de strijd. En met die bakkers gaan we de halve finale in. Wat zeg ik: de koninklijke halve finale. 

 

Dat koninklijke tintje heeft een reden, want 2 februari is de trouwdag van ons koninklijk paar. Niet vreemd dus dat de kleuren rood, wit, blauw en oranje in de tent de boventoon voeren. Alle bakkers hebben wel iets oranjes aan. En direct al bij de technische opdracht voert oranje ook de boventoon. De opdracht is namelijk een oranjetaart. En oranje moet niet alleen in de kleur van de taart terug te zien zijn, ook de smaak moet erbij passen. En ja, we zijn streng deze halve finale, want het gaat natuurlijk uiteindelijk om de plek in de finale. De technische opdracht zorgt voor kopzorgen (of beter gezegd: hartzorgen) maar in het spektakelstuk, high tea, kunnen de bakkers volledig losgaan. Ze krijgen drieënhalf uur en dat lijkt veel, maar de tijd dringt aan het eind altijd. Bakken, afkoelen, opspuiten. Letten op een goede verhouding tussen zoet en hartig. Weet je, thuis kun je de tijd beter verdelen. Dingen een dag van tevoren maken, maar dat gaat hier niet. En dan chocolade… Chocolade is gevoelig voor temperatuur en van tevoren weet je natuurlijk nooit wat voor soort weer het wordt. Warm, frisjes, droog of vochtig. Grappig genoeg is het weer nu bij de uitzendingen soms milder dan tijdens de opnames aan het eind van de zomer.

 

Waarom bakken jullie niet binnen? is mij regelmatig gevraagd. Ja, dat is nu net de grap van het programma. Anders dan anders en met een knipoog en tegelijkertijd ook heel Brits want in Groot Brittannië staat bij dorpsfeesten altijd een grote tent waar dorpelingen dan vaak voor een goed doel baksels en jammetjes verkopen. Daar is het programma van afgeleid.

 

Wat ik afgelopen aflevering van Doorbakken ook enig vond om te doen was om met Maarten van Rossum op zoek te gaan naar het appeltaartrecept van zijn oma. Ik probeer al heel lang om recepten uit de vergetelheid te halen. Daar zitten vaak zulke mooie verhalen achter. Ik verzamel oude kookschriftjes en kookboekjes en hoor daarbij vaak de mooiste verhalen over herinneringen. 

 

 

Komende woensdag gaan Robert en ik op zoek naar het verhaal achter het Haagse hopje. Het blijft bijzonder om de verhalen uit de eerste hand te horen. Mocht je leuke verhalen en bijzondere baksels kennen, laat het me weten. Misschien kan ik er iets mee… en kunnen we er ook anderen van laten genieten.

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden