Koningin Máxima vandaag 19 jaar getrouwd

 

De leukste liefdes-facts

 

 

Honderd keer heb ik gehuild bij Adios Nonino op de bandoneon als ik de tranen van Máxima over haar wangen zag rollen. Wat een huwelijk was het, zoveel liefde, maar ook verdriet en gemis. Vandaag vieren we dat Máxima Zorreguieta alweer 19 jaar officieel ook echt een beetje van ons is. Perfecte aanleiding om even te duiken inde leukste liefdes-feiten.

 

1.  Wie is dat chagrijn?

Máxima en Willem-Alexander waarom allebei uitgenodigd op la Feira de Abril. Iemand had Máxima gevraagd om wat foto’s te maken, maar toen ze haar lens richtte op ‘een grote blonde jongen’ keek hij zwaar geïrriteerd. Máxima wist natuurlijk niet dat ze te maken had met de man die als jonge jongen al riep “Alle Nederlandse pers oprotten!” en een klein trauma had waar het gaat om ongevraagd op de foto worden gezet. Máxima zou later hebben gevraagd wie dat stuk chagrijn was. Toen Willem-Alexander hoorde dat de blonde Argentijnse ook bij het gezelschap hoorde, was hij gauw om, trouwens en dansten ze de hele avond.  

 

2. Huwelijk in New York

Daar zagen ze elkaar een paar weken later.

 

3. Rollerbladen over het New Yorkse asfalt

Het lukt de twee om heel veel anonieme weekenden in New York te beleven. Rollerbladen is hun favoriete bezigheid en Willem-Alexander zegt dat als hij een souvenir zou mogen uitkiezen uit die tijd, het een stukje asfalt waarover ze samen gingen rollerbladen zou zijn.

 

4. “Wat dacht je van een badpak?”

Ondertussen wordt Máxima door koningin Beatrix uitgenodigd om hen die zomer te ontmoeten in Porto Ercole. Máxima werkt op Wall Street bij de Deutsche Bank en shopt in de pauzes ‘als een malle’ naar de perfecte ontmoetingsoutfit. Als ze dat aan Willem-Alexander vertelt, zegt hij: “Wat dacht je van een badpak?”

 

5. Beatrix nul kritisch

De koningin die bekend staat om het kritiek hebben op de vriendinnen van haar zoon, omarmt Máxima meteen. Wel wordt haar op het hart gedrukt om snel Nederlands te leren, wat ze natuurlijk meteen doet.

 

6. Máxima in het telefoonboek

Die had je in die tijd nog. Telefoonboeken. En Máxima Zorreguieta stond daar gewoon in.

 

7. 225 west 20th street

Daar woonde ze. Mocht je er als kleine koninklijke bedevaart naartoe willen.

 

8. Cipriani Downtown

Daar aten ze voordat Edwin Smulders hen snapte met zijn camera. Daar hield Victoria Beckham trouwens jarenlang haar shows, maar dat even geheel ter zijde. Herinnert me trouwens wel aan dat moment dat ik door Victoria Beckham voor 1000 euro aan make up kocht. Lees maar.

 

9. Wie is toch die vlijtige leerlinge?

Na een tijd bij een privéleraar Nederlands te hebben geleerd, ging Máxima naar Ceran Lingua, een instituut waar veel diplomaten een andere taal leren. Máxima stond daar ingeschreven onder een andere n aam en haar docent kwam er pas een jaar later achter wie zijn vlijtige studente in werkelijkheid was.

 

10. Hofvijver met troep en wakken

Mara toch durfde Willem-Alexander het aan Máxima uit te nodigen daar te schaatsen. Dat kon ze overigens ook niet, maar haar rollerbladekunsten in het achterhoofd hebbend, moest dat geen probleem zijn zo dacht Willem-Alexander. Hij had gelijk, ze kon het maar kreeg het koud en wilde warme chocola. Hij had iets anders. Champagne en rozen, verstopt in het theehuis. En nog een klein pakje. En ja, ze zei ‘ja’.

 

11. De jurk

Ooit een mooiere, meer ingetogen trouwjurk gezien dan die van Máxima? Van ivoorkleurig mikado-zijde met een bénitier-hals (een brede, wat opstaande kraag) n een sleep van vijf meter van Valentino Couture uit Rome.

 

Volgend jaar twintig jaar gehuwd. Misschien tijd voor een kleine renewal of the vows? Ik heb er wel weer zin in. 22-02-2022? Lijkt mij een prachtige datum.

 

Meer Máxima? Hier mijn ultieme liefdesverklaring aan de koningin.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach