Cucina povera, de arme keuken?

 

Het boekje ‘Crisiskoken’ is uit! Nou klinkt die titel misschien niet direct als een aanbeveling, maar ik kan je zeggen dat je het absoluut in je kast wilt hebben want het is een hebbeding!

 

Niet omdat ik er zelf aan meegewerkt heb, maar omdat het boekje voor velen een enorme eyeopener zal zijn. Mara Grimm is de initiatiefneemster. Mara heeft een voorliefde voor recepten uit de arme keuken en verzamelt ze al jaren. Ze studeerde zelfs af aan de Universiteit van Amsterdam op kookboeken in oorlogstijd. Ze besloot in de coronacrisis direct een website te maken met betaalbare recepten omdat heel veel zzp’ers zonder werk en dús inkomen kwamen te zitten. En die website Crisiskoken.nl  is omgezet in een boekje.

 

Maar dit crisiskookboekje is geen boekje voor crisiseten. Schaarste staat namelijk niet gelijk aan armoede in smaak. Want zeg nou eerlijk, wie is er geen fan van de cucina povera (de arme keuken) uit Italië? Elke streek heeft daar zijn eigen specialiteiten waarbij de “arme” gerechten veelal gebaseerd zijn op groente van het seizoen, peulvruchten, kruiden en paddenstoelen die in het wild te plukken zijn en eenvoudige ingrediënten als ei en restjes brood. Daar kunnen we nog veel van leren.

 

Als er één voordeel aan te wijzen is van deze coronatijd dan is het wel dat we meer zijn gaan koken. Creatiever. Bewuster met ingrediënten ook en dat is nu exact de meerwaarde van Crisiskoken. 14 chefkoks hebben belangeloos hun favoriete simpele gerechten beschikbaar gesteld en Mara ging ermee aan de slag. Het is een flinke tour de force geweest om zo snel in actie te komen en de website en dit boekje uit de grond te stampen. Met een dubbel-goede intentie ook. Want van elk verkocht exemplaar gaat €2,50 naar de Voedselbank. En omdat er bij voorintekening al 6000 exemplaren verkocht zijn betekent dat nu al een mooie 15-duizend euro voor de Voedselbank.

 

Om de prijs van het boekje zo laag mogelijk te houden werd Crisiskoken gedrukt in Nederland op restpartijen papier en door Arno Bosma thuis gefotografeerd op simpele borden, gewoon op het balkon. Dus niet in een dure studio met fancy styling-attributen maar met oud verpakkingsmateriaal als ondergrond. Er staan recepten in van culinaire grootheden als Jonnie Boer, Sergio Herman, Yvette van Boven en Cees Holtkamp. Recepten die een vast onderdeel van je kookrepertoire gaan worden kan ik je verzekeren.

 

Mara laat zien dat het kán, zo’n snel, simpel en verantwoord boekje, en dat is niet alleen applaus waard maar ook een plekje in je keuken.

 

 

 

CRISISKOKEN
Auteur: Mara Grimm & Arno Bosma.
Uitgeverij Grimm.
14,99 euro.
ISBN 9789464022667

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden