Koffieleuten

 

Maartje: Het ene bakkie pleur is het andere niet, zoveel is zeker, maar op deze adressen drink je sowieso wel een puike, en dat vinden niet alleen wij.

 

Coffee Mundo, Sittard

Een bekend en gevreesd koffietestpanel is dat van de jaarlijkse AD Koffietest. In 2016 ging de hoofdprijs naar het Limburgse Sittard – die zag niemand aankomen. De koffiebar van Koen en Georgette van Beek schenkt de lekkerste koffie van Nederland, en je zit er ook nog eens lekker rustig.

 

 

Black & Bloom, Groningen

Het AD Koffietestpanel is zeker niet het enige panel dat de Nederlandse paden op en lanen in trekt: de heren en dames van de Misset Horeca Koffie Top 100 doen jaarlijks precies hetzelfde met, verrassend genoeg, ieder jaar een andere uitslag dan die van het AD. Want smaken verschillen. Misset stuurde in 2016 de hoofdprijs nog naar het hoge noorden waar Black & Bloom het zwarte goud brandt. Daar zeiden ze het volgende over: ‘Als koffie een wetenschap zou zijn, was Gerben Engelkes hoogleraar’. Wie heeft daar nog iets aan toe te voegen?

 

Blonde Pater Nijmegen

En de Misset Koffielijst van 2017 is ook al bekend! Dit jaar gaat de eer een hele andere kant op: naar Nijmegen waar de koffie van Blonde Pater een gouden lintje krijgt. De hoofdjury is overigens steevast nogal onder de indruk van de constant hoge kwaliteit van de koffie die er is het café van Nicky Maas geserveerd wordt: Blonde Pater werd twee keer 15e en vorig jaar 10e. En nu dus eerste. Toch in de buurt? Semmelink uit Lochem neemt de 18e plaats op de lijst in, De Gulle Gaper uit Ede de 47e, Emjoy uit Putten de 52e en Lounge 3 uit Voorthuizen de 58e. Arnhem heeft met Florian (nummer 50), Josephine (82) en Papendel (91) 3 ‘winnaars’ in huis.

 

 

Crusio Thee, Bergen op Zoom

In 2014 verkoos mannenblad Esquire – ook zij blieven wel een bakkie troost – het toch behoorlijk vrouwelijke Crusio in het pittoreske Brabantse (bijna Zeeland) Bergen op Zoom tot de beste koffieschenkers van het land. Terwijl de zaak zichzelf nota bene Crusio Thee noemt, en begon als ijssalon. Het vrouwen-met-appeltaart-gehalte is hoog, oké, maar de koffie is van grote klasse. Bovendien: wat is er mis met appeltaart? Of met vrouwen?. Afijn. De baristi van Crusio nemen uitgebreid de tijd hun gasten wat bij te brengen over koffie (of thee, trouwens), en doen hetzelfde bij klanten die koffiebonen voor thuis willen kopen.

 

 

 

 

Brauhaus Koffie Leute, Utrecht

Een voormalige drukkerij werd verbouwd tot een sfeervolle koffiebar. Toen er ook nog eens een tuin bij kwam, was het (instagram)succes verzekerd. Maar dan moet je je gaan bewijzen… Dus dat deden de heren van het Utrechtse Brauhaus: ze hebben het zetten van filterkoffie tot kunst verheven. De koffie komt van wisselende branders en wie erom vraagt, krijgt van de barista’s een uitgebreide uitleg. Op zondag zou het zomaar kunnen dat je wentelteefjes door mannen in badjas voor je op tafel worden gezet, maar je eigen lunch meenemen mag bij Brauhaus ook.

 

Hopper, Rotterdam 

Een Rotterdamse klassieker met inmiddels een aantal roemruchte zaken en een nimmer aflatende kwaliteit koffie. De wijnen mogen er overigens ook prima zijn, dat terzijde.

 

Bocca, Amsterdam 

Broers Menno en Tewis gingen ruim vijftien jaar geleden in een oude garage van start met het branden van koffie, de bonen hoogstpersoonlijk ingekocht bij Ethiopische boeren. Fast forward naar 2017 en Bocca Coffee wordt door heel Nederland geschonken én bezongen. De eigen zaak zit in Amsterdam aan een stil stukje Kerkstraat, niet ver van de voet van de Nieuwe Spiegelstraat.

 

First Things First, Nijmegen 

De dag beginnen in Nijmegen doe je opperbest bij de broers Robert en Berend, bekend van de Blommers Coffee Roasters, en vriend Guus. De Mexicaanse schoonfamilie van de broers bezit de eerste biodynamische koffieplantage ter wereld en tja, daar moet je wat mee. Dat ‘wat’ werd koffiebar First Things First, lekker duidelijk. Ze branden er zelf de koffie en voeren alle stappen, tot het uitschenken aan toe, zelf uit. Topkwaliteit gewaarborgd.

 

Koffie & Ik Utrecht 

De bar is lekker licht dankzij de grote glazen ramen en werd zonder poespas ingericht. Met een goede filterkoffie of cappuccino sla je hier in alle rust je krant of laptop open. Doordeweeks veel zelfstandige ondernemers en studenten, in het weekend een echt buurtcafé.

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam. 

facebook.com/martinssportingclub