Haai haai!

 

Beatrijs: En zo stond ik op zondagmorgen tientallen cupcakes te bakken.

 

Ik heb dus helemaal niets met cupcakes. Maar waar anderen voetballen, de kerk bezoeken of nog met een kater in bed liggen, stond ik zondagochtend om acht uur in de keuken met meel en blauwe kleurstof. Samen met m’n dochter had ik gelezen dat er drie haaien per seconde worden gedood (nu je in dit stukje al drie tellen verder bent, zijn dat er alweer negen). Dat zijn er honderd miljoen per jaar. Ik wist überhaupt niet dat er zoveel bestonden. Maar ja, dat aantal gaat dus vrij rapido naar beneden door al die haaienvinnensoepliefhebbers.

En da’s niet goed voor het koraal, niet goed voor de balans in de oceanen, laat staan voor de haai zelf. En da’s een beetje een eufemisme. Dus startten het WNF en Zapp zondag de actie Haai Alarm, samen met voormannen Klaas van Kruistum en nota bene Freek Vonk, die laatst zelf nog bijna naar de haaien ging.

 

Samen met Freek Vonk, die laatst zelf nog bijna naar de haaien ging

 
Tegen de middag liepen dochter en ik met een heus actiebord en blauwe handen de straat op om de tientallen haaiencupcakes (met gekleide vinnen van fondant in blauw slagroom als water) te slijten. Op die eigenaardige buuf na: ‘Dan zijn er toch genoeg haaien als er zoveel dood kunnen gaan?’, schrokken de lieve buren allemaal van deze aantallen en deden ze een duit in het zakje.
Het is niet helemaal m’n gedroomde weekend-uurtarief, maar in die uren hebben we toch meer dan 50 euro opgehaald.

 

Heb je geen lief buurmeisje met een moeder met nog steeds blauwe handen, dan kun je ook simpel een sms’je sturen. Kost je €3, dan hoef je er ook geen cupcake voor te eten. Sms gewoon HAAI naar 4333. Als je HAAI DOORTJE doet, ziet mijn dochter ook dat je haar actie steunt. Maakt mij verder niet uit. Zolang die haaien maar niet verzuipen.

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.