Koekjes van de Koningin

 

Gisteren werd Koningin Máxima 49 jaar oud. Nog een jaar en ze is een echt ‘Saartje’. Zou ze dat erg vinden?

 

Net als veel andere vrouwen klagen over het feit dat ze alweer bijna vijftig is? Vast wel. Ze is immers ook maar gewoon een mens. En weet je wat ik nou zo leuk vind? Ze deelde gisteren op de Facebook- en Instagrampagina van het Koninklijk Huis een recept van haar lievelingskoekjes, ‘alfajores’ van ‘dulce de leche’. Een recept van haar moeder dat ze graag met ons deelt, zodat wij haar koninklijke koekjes thuis ook kunnen maken. Ter ere van haar verjaardag dus, omdat ze die koekjes zo lekker vindt. Geweldig toch? Welke koningin doet nou zoiets?

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” – Máxima Ingrediënten koekjes: · 300 gr maizena · 200 gr bloem · 200 gr roomboter (op kamertemperatuur) · 150 gr suiker · 4 eidooiers · 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) · 2 afgestreken theelepels bakpoeder · het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder · de geraspte schil van 1 citroen · 1 theelepel cognac Ingrediënten vulling: · dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker) · geraspte kokos Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe! Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar. Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze. Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos. De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar! #vermijddrukte #thuisbakken #alfajores #recept  #koekjes #koningin #KoninginMáxima #gefeliciteerd #verjaardag #eetsmakelijk 📸RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

 

We zien haar koninklijke handen een citroen raspen, deeg kneden, iets meer dan het voorgeschreven theelepeltje cognac erbij doen, vormpjes uitsteken en de koekjes afmaken. Resultaat: de lekkerste Argentijnse alfajores gepresenteerd door een stralende, 49-jarige koningin. O, doe mij zo’n outfit om in te koken trouwens. Wow!

 

Wil jij thuis ook aan de slag? Zo maak je ze, de koekjes van Máxima:

 

Ingrediënten koekjes:

 

· 300 gr maïzena
· 200 gr bloem
· 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
· 150 gr suiker
· 4 eidooiers
· 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
· 2 afgestreken theelepels bakpoeder
· het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder
· de geraspte schil van 1 citroen
· 1 theelepel cognac

 

Ingrediënten vulling:

 

· dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker)
· geraspte kokos

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!
Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’’n 2 cm afstand van elkaar.
Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.
Als de koekjes klaar zijn: uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos.
De alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!
 
 
Ik weet wat mij te doen staat op mijn eerstvolgende vrije dag: mijn mooiste jurk uit de kast trekken, de ingrediënten in huis halen en bakken als een koningin. Dat zal vast heeeeerlijk smaken.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman