Kleiner wonen? Ik heb een huis extra nodig!

irma laptop

 

Sinds de kinderen het huis uit zijn, denk ik weleens over kleiner wonen.

 

 

 

Als Funda-fan zie ik regelmatig huisjes voorbijkomen die ik maar al te graag zou hebben.

 

Jongeren kunnen tegenwoordig moeilijk aan huizen komen. Ons rijtjeshuis zou prima zijn voor een jong gezin. Nadeel is dat kleiner wonen niet te betalen is. Mijn huis heb ik een jaar of tien geleden voor een mooi prijsje kunnen kopen. Nu betaal ik een ton meer voor hetzelfde soort huis en nog een heleboel meer voor iets kleins en schattigs. Tenzij het een kluswoning is, maar aangezien Rob en ik geen van beiden heel handig zijn, wordt dat een nóg duurder verhaal.

 

Kleiner wonen klinkt mooi, maar kan in de praktijk voor problemen zorgen, denk ik zo. Want nu heb ik twee logeerkamers en een babykamertje voor onze kleindochter, die zeker twee nachten per week bij ons slaapt. Als het kerst is en alle kinderen (vijf plus aanhang) komen slapen, is dat al behoorlijk proppen. Natuurlijk kunnen ze ’s avonds ook naar hun eigen huis, maar ze wonen allemaal zo’n honderd kilometer verderop. En juist die gezelligheid van allemaal samen, niet weg hoeven en een glaasje wijn of bier kunnen drinken, maakt onze kerstdagen zo speciaal. Zo vaak zijn we niet allemaal samen.

 

Bovendien is ons huis een soort opslagruimte geworden. Van spullen die de kinderen nog van vroeger hebben, maar absoluut niet weg mogen. ‘Jij bewaart die schoenen/dat jurkje/die fotolijst wel, hè mam. Ik heb er geen ruimte voor, maar ik wil het wel houden.’ Dus ligt het bij mij stof te happen tot ze het vergeten zijn en het alsnog in de vuilnisbak belandt. Verder hebben we heel wat babyspullen staan. Nu onze kleindochter anderhalf is, hebben haar papa en mama veel dingen niet meer nodig. Het mag niet weg: er is vast nog weleens iemand in de familie die een kinderwagen of babybad nodig heeft. Maar dochterlief heeft geen zolder, dus bij haar kan het niet bewaard blijven. ‘Mag het bij jullie op zolder, mam?’ ‘Natuurlijk schat. En dat wipstoeltje, die dozen vol babykleding, stapel het allemaal maar op. We helpen jullie graag.’

 

Kleiner wonen? Nog even en ik heb een extra huis nodig!

 

Door: Irma van Schaijk