Kijk jij vanavond?

 

Om me heen hoor ik dat The Voice niet meer is wat het ooit is geweest. Toch ben ik alvast popcorn aan het maken. Samen met ruim 2 miljoen anderen ga ik wel kijken. Alleen al omdat ik nieuwsgierig ben of Lil’ Kleine volgend jaar nog mag coachen … ik bedoel ..  op de rode stoel mag zitten.

 

 

‘Nou vooruit, ik kijk even met je mee.’ Dat waren mijn eigen historische woorden toen ik dit seizoen met mijn puber op de bank ging zitten. ‘Even’ meekijken. Voor haar. Nou, intussen word ik elke vrijdag weer meegesleurd  in de krochten van The Voice. En wil ik vanavond zien wie de gelukkige tweede wordt! Tweede? Ja, dat is natuurlijk de beste plek. Je krijgt dan geen contract en eerste-plek-eer, maar je kunt wel volledig je eigen gang gaan, en houdt zeggenschap over je eigen nummers. Als artiest zou je dat toch moeten willen?

 

Het was me overigens het seizoen wel, hoor. Met een nieuw jurylidje erbij dat wekelijks hetzelfde commentaar gaf: ‘Je hebt goed naar mijn tips geluisterd, dus het ging goed’, en die zijn kandidaat een Oger-pak cadeau gaf (en zelf ook nog 37 tassen uit die dure winkel meenam. Bizar.), en weinig inhoudelijks toevoegde aan het programma, behalve zijn opmerking dat een zanger al ‘een merk’ was … Maar ook de transformatie van Anouk-met-de-gouden-hoektanden blijft me bij, en haar (h)eerlijke clashes. Laatst nog gezien bij Jinek trouwens, hoe zij hondseerlijk het album van Ali B ‘niet om aan te horen’ vond? Geweldig! Maar ook tijdens de shows zelf zei ze gewoon: ‘Er zijn al mensen vertrokken die 10 keer beter zingen dan jij’. Vuurwerk! Eerlijk. En ze maakte zangers écht beter.

 

Interesseert het je allemaal geen bal? Dan heb ik toch 5 goede redenen om vanavond wel te kijken!

 

1.     Het duurt niet zo lang, hoor. Een minuutje of twintig, dertig. En tijdens die 2,45 uur durende  reclames kun je gewoon je eigen ding doen.

 

2.     Vanavond kan er voor het eerst een hele band winnen in plaats van één zanger(es). Ik hoop eigenlijk dat Navarone die beste tweede plek wint, en niet alleen omdat het sympathieke, muzikale kerels zijn. Maar mij hadden ze al in aflevering 1, toen een bandlid vertelde dat hij (MAMA, WAAROM ONTHOUD IK DAT SOORT DINGEN?) in een kattencafé werkt.
O? Gaat het om hun muziek? Nou, die is ook goed.

 

3.     Het is de laatste keer dat je presentatieduo Wen en Tijn ziet. 

 

silhouet zingende man

 

Martijn moet z’n contract bij RTL nog uitzitten, maar Wen gaat naar SBS. (En misschien krijgt The Voice zelf ook nog verhuisdrang?Dat gaan we vanavond vast horen.) Oké, vooruit. Dat is eigenlijk geen reden om te kijken. Snel naar punt 4.

 

4.     De kleding. Elke week is er weer #ophef over wat de zangers of coaches dragen: dat spijkerjasje van 1500 euro met merkstift-teksten erop van Waylon, of ‘de’ oorbel van Anouk … Lekker belangrijk. Toch benieuwd wat er vanavond uit de kast getrokken wordt om op te vallen. Hebben we tenminste iets om tijdens de reclames over te twitteren.

 

5.     En last but not least: je wilt toch weten wie de nieuwe Jim wordt? (Wie?) Nee serieus, eigenlijk ben ik voor Dennis of Menno. Want voor dit soort zangers is het programma bedoeld, toch? Mensen die ‘een saaie kantoorbaan’ hebben, maar die stiekem onwijs goed zijn en worden ontdekt. Navarone en Patricia déden tenslotte al iets in de muziek. Anyway. Het publiek bepaalt vanavond. Of zoals Anouk vorig jaar al zei over het stemmende publiek: ‘Het is een idioot volk, they don’t know.’ Benieuwd dus wie wij, idioten, gaan kiezen.

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius