Kerst in Nederland: dit zijn de most wonderful spots van ons land 

 

It’s almost that time of the year: Christmas, baby. En met hierna nog maar één weekend aftellen geblazen zijn we meer dan ready om alvast in kerstsferen te komen. 

 

En nu kan ik me zo voorstellen dat je in alle kerstvreugde het liefst vandaag nog de mooiste kerstmarkt van Europa wilt bezoeken, maar mocht daar even geen tijd voor zijn, dan heb ik een perfecte tweede optie die (waar je huis ook woont) een stuk dichter in de buurt plaatsvindt. Van een drijvende kerstmarkt in Leiden tot de grotten van Valkenburg; dit zijn de most wonderful spots van Nederland. 

 

Het Winterparadijs en ICE Amsterdam

Van de Dam tot het Rembrandtplein en de Bloemenmarkt: overal in Amsterdam wordt kerst op z’n gezelligst gevierd. Zo kan er worden geschaatst op het Museumplein met op de achtergrond het verlichte Rijksmuseum, en ook het jaarlijkse Amsterdam Light Festival is te gek om vanaf het water te bewonderen. En kraampjes, kaasfondue en glühwein zijn all over the place. Houden we van. 

 

 

 

Kerststad Valkenburg

Waar je sowieso rond de kerst van gehoord moet hebben is Valkenburg. Ieder jaar tovert het uiterste puntje van Limburg zichzelf namelijk om tot next level kerststad. Van ontelbaar veel kerstkraampjes op verschillende markten tot een speciale kerstwandelroute en heuse Christmas Fairytales Parade: tot en met 5 januari is Valkenburg zó ontzettend de place to be. 

 

 

 

Magisch Maastricht 

Maastricht is een van de sfeervolste steden tijdens de koude wintermaanden, mede mogelijk gemaakt door een van de grootste kerstmarkten van Nederland, een waanzinnige schaatsbaan, kerstchalets en het verlichte reuzenrad is dit zeker een gevalletje must visit tot en met 31 december. 

 

 

 

De drijvende kerstmarkt in Leiden

Een gevalletje bij mij op de hoek: de drijvende kerstmarkt in Leiden. Klinkt precies zo cool als het is. Deze bijzondere kerstmarkt drijft namelijk op de grachten van de nieuwe Rijn in hartje centrum. 86 chalets met heel veel kerstspullen, food en warme drankjes inclusief Santa himself is wat je van de drijvende situatie kan verwachten en die is nog tot en met 24 december geopend. 

 

 

View this post on Instagram

Vandaag gaat de Drijvende Kerstmarkt weer open! De Kerstmarkt is van vrijdag 13 t/m dinsdag 24 december elke dag geopend van 12.00 – 21.00 uur. Er staan hier 12 dagen lang 86 winterse chalets met kerstspullen, kersthapjes en drankjes. Ook zijn er verschillende optredens en zal de Kerstman aanwezig zijn. Met wie ga jij naar de Drijvende Kerstmarkt? ??☃️ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Aangepaste openingstijden ? – Maandag t/m zondag 12:00 – 21:00 uur ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ – 13 december: 17:00 – 21:00 uur – 24 december: 12:00 – 18:00 uur ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Kijk voor meer informatie op leiden.nl/winterwonderweken ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #leiden #stadvanontdekkingen #ontdekleiden #nederland #visitleiden #sleutelstad #winterwonderweken #winter #kerstmarktleiden #drijvendekerstmarkt #opening

A post shared by Winter Wonder Weken Leiden (@winterwonderwekenleiden) on

 

Royal Christmas Fair in Den Haag

Nog een tweede in m’n hometown: aan het Lange Voorhout in Den Haag spot je dit jaar opnieuw de Royal Christmas Fair met een slordige honderd kerstchalets, duizenden lichtjes en liters glühwein. Precies wat we nodig hadden, right?

 

 

View this post on Instagram

ZIEN, PROEVEN EN BELEVEN Nog drie nachtjes slapen en dan start de gratis toegankelijke Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag. Elke dag lopen er magische kerstacteurs rond, luister je naar de mooiste kerstkoren, kun je op de foto met de Kerstman én laten we ook zeker de Gospel Night, Christmas Thé Dansant en Christmas Sing Along niet vergeten! Benieuwd naar het volledige programma? Download snel het blokkenschema vanaf onze website. Welke dag kom jij onze kerstmarkt bezoeken? . #royalchristmasfair #langevoorhout #denhaag #thehague #thisisthehague #behague #070 #denhaagtogo #denhaagcentrum #kerstmarkt #kerstmis #kerst #dagjeweg #kersthuisjes #markt #christmas #christmasfair #gezinsuitje #kerstborrel #stadaanzee #kerstman #kerstmarkten #binnenstaddenhaag #070 #haagseschatten #thehague_070 ?: @anne_de_rijk_fotografie

A post shared by Royal Christmas Fair (@royalchristmasfairthehague) on

 

Betoverend Breda

Ook op kerstmarkt Betoverend Breda is een hoop kerst op te snuiven. Van 21 december tot en met 1 januari staat het centrum van de Brabantse stad vol met knusse houten chalets. Zo vind je de vele kraampjes op de Grote Markt, het Kerkplein en richting de Havermarkt gevuld met zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken richting de kerst en de winterkou. 

 

 

 

Door: Lilian Brijl

Afbeelding van Lilian Brijl