Zouden katten een gevoel voor humor hebben?

 

Mijn For You page op TikTok staat al sinds ik de app gebruik vooral vol met filmpjes van dieren, en dan met name van katten. 

 

 

 

Jep, ik heb de dark side of TikTok (die er honderd procent is) nog niet gezien en daar ben ik heel content mee. Want kun je ooit genoeg krijgen van dierenfilmpjes? Natúúrlijk niet. Lig ik ’s avonds hardop lachend in bed omdat een hond, kat, paard of otter weer iets raars doet? Natúúrlijk wel. Daar schaam ik me niet meer voor.

 

Mijn kat Pebbles vind ik dan ook hilarisch, en aangezien we al veertien jaar onafscheidelijk zijn heb ik sterk het gevoel dat zij net zoveel liefde voor mij voelt als ik voor haar — en denk ik dat zij mij ook hilarisch vindt. Het enige nadeel is dat katten dat niet echt kunnen uiten. En toen vroeg ik me af: kunnen katten wel iets als een gevoel voor humor hebben of ervaren?

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen wetenschappelijk bewijs dat katten een gevoel voor humor kunnen hebben. Het is waarschijnlijker dat dolfijnen en de meeste primaten dat wél zouden hebben: dit komt doordat zij geluiden kunnen produceren die uiting geven aan de lol die ze hebben — in ons geval dus lachen. Katten hebben die eigenschap niet; die kunnen miauwen (en grommen). ‘Play vocalizations’ wordt dit genoemd, en zowel honden als katten vallen niet onder de dieren die dat kunnen uiten. Helaas.

 

Maar (gelukkig, er is een maar) dat betekent niet dat het hen niets boeit wanneer wij ons weer aan het uitsloven zijn voor hen. Katten kunnen namelijk veel emoties voelen, waaronder geluk, ongeluk, maar ook lol. Dus als ze spelen met ons, zijn ze oprecht blij en hebben ze heel veel lol. En het dichtste wat bij humor komt: hun baasjes bijvoorbeeld laten schrikken wanneer je om de hoek komt, daar kunnen zij heel veel lol uit halen. Dat is dus (helaas) geen gevoel van humor, maar ze hebben het wel heel erg naar hun zin — en daar gaat het eigenlijk ook om.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer