Kasteel­tuinen met ontbijt

 

Hier kun je naartoe om de tuin te zien, maar je kunt er ook het kasteel bezichtigen, wandelen over het landgoed en overnachten in het koetshuis van weleer.

 

Een mooie tuin? Nou graag! Niet om met alle geweld zelf te hebben en te onderhouden, maar om te zien, in te zitten of in rond te lopen. Beetje uitleg bij bloemen, bomen en struiken? Ook altijd leuk. Op internet kun je meer adressen van opengestelde tuinen vinden, dan je ooit kunt bezichtigen en omdat het deze week ‘tuinweek’ is, is het nu ook hét moment om dat te doen.

 

Ik heb alvast een leuk adresje voor je geselecteerd. Je kunt ernaartoe voor de kasteeltuin, maar je kunt er ook het kasteel zelf bezichtigen, wandelen over het landgoed en… overnachten in het koetshuis van weleer.

 

Kasteel en tuinen Middachten

Kasteel Middachten staat al sinds mensenheugenis in De Steeg, een Gelders dorp nabij de Veluwe en de IJsselvallei.


 

Middachten is een landgoed in bedrijf, wat wil zeggen dat er geregeld iets te doen is: openluchtconcerten in het ‘groene theater’ op zondagen in juli bijvoorbeeld.
 


 

Terug naar de tuinen, ommuurde kasteeltuinen in dit geval. Er zijn tal van gazons en borders, beelden, een gracht en een kasteel (eveneens te bezichtigen!), een rozentuin met wel zestig verschillende klim- en struikrozen, leifruit langs de historische tuinmuur en een rozenleiding met klimrozen en clematissen. En met tussen de diverse ‘groene kamers’ verschillende bijzondere bomen. Zoals een ginkgo, een 150 jaar oude Libanonceder en een bijzondere treurkastanje.

 

Wie wil blijven kan terecht in een van de drie voormalige knechtenkamers van het koetshuis. De sfeer is er wat je noemt authentiek en vanuit je kamer kijk je uit over het plein van het kasteel.

Mooier wakker worden kan bijna niet. Temeer omdat je meteen na het ontbijt je benen kunt strekken en op het enorme landgoed.

 

Vanaf € 115,- met z’n tweeën inclusief ontbijt.

 

Klik hier voor meer informatie en boekingen.

 

Andere fijne B&B’s in de buurt zijn Hofstede het Holt en Het Oude Postkantoor in Brummen. In Herberg de Gouden Leeuw in ’s lands kleinste stadje Bronkhorst (ook bekend van het Charles Dickens Museum) is het niet alleen prettig overnachten, maar ook prima tafelen.

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.