Kaartjesellende bij Acda en De Munnik

 

Mijn hart maakte een sprongetje toen Thomas Acda en Paul de Munnik bekendmaakten dat ze eindelijk weer een concert zouden geven, drie zelfs. Maar wat werd het uiteindelijk een teleurstelling.

 

 

‘Morgen wordt fantastisch’, hum ik al dagen in mezelf. Als dit nieuwe liedje van het iconische duo Acda en De Munnik op de radio komt zet ik het automatisch een beetje harder. Want hoe fijn is deze muziek van die twee mannen van (inmiddels) middelbare leeftijd. Dat ze een enorme schare fans hebben bleek wel toen hun drie concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome in no time werden uitverkocht. Haast sneller dan die van die jonge god Harry Styles. Niet normaal hoe graag we naar Paul en Thomas willen.

 

 

Ik was er ook zo een die met twee laptops, een tablet en m’n telefoon probeerde om in de wachtrij van de kaartverkoop te komen. Maar net als duizenden anderen was ik gewoon kansloos. Kansloos om een kaartje tegen een normale prijs te kopen ja. Want er waren een paar slimmeriken die zich er wel tussen konden wurmen en kaartjes konden bemachtigen. Om die vervolgens tegen woekerprijzen door te verkopen. Iemand die zich Voor_een_prikkie! noemt biedt zijn twee kaartjes, die hij voor 110 euro kocht, aan op Marktplaats. Inmiddels wordt er al 180 euro voor geboden.

 

 

Het is gewoon een verdienmodel geworden. En volkomen legaal ook. Je koopt een paar kaarten voor een concert van een populaire artiest, zet ze vervolgens op Ticketswap of Marktplaats en je gaat rustig achterover zitten en kijken naar de biedingen. Er worden belachelijke bedragen gevraagd en betaald. Kaartjes van 75 euro uit de reguliere verkoop gaan hier een daar voor 200 euro van de hand. En zo gaat het al jaren.

 

 

Hoog tijd dat er eens iets tegen wordt gedaan, want zo langzamerhand wordt een avondje uit iets voor de Happy Few. Terwijl er zat mensen zijn die sparen voor een concertkaartje tegen het normale tarief, maar totaal geen kans maken om hun favoriete artiest te zien omdat de kaartjes tegen belachelijke prijzen worden doorverkocht.

 

 

In de Tweede Kamer is in november een motie aangenomen om met een wet te komen om deze veel te dure doorverkoop tegen te gaan. Met een beetje mazzel gaat die nieuwe wet snel naar de Eerste Kamer om te worden behandeld en hopelijk ook te worden aangenomen.

 

 

Anders is het voor veel concertgangers zoals IRMO het op Twitter noemde: Het concert van Acda en De Munnik: we zijn er niet of nooit geweest.

 

 

 

Beeld: YouTube

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit