Kaarsje aan

 

Voor alle romantische zielen onder ons gaat er iets heel leuks gebeuren: Jan van Veen komt terug op de radio met Candlelight. Inclusief de violen van Mantovani.

 

 

Het legendarische Candlelight bestaat al vijftig jaar. Het is een van de langstlopende radioprogramma’s en het is min of meer per ongeluk begonnen. Jan van Veen werkte voor zeezender Radio Veronica en had daar een radioprogramma op de vrijdagavond. Toen iemand hem een gedicht had gestuurd, las hij dat voor de grap voor met de muziek van Mantovani eronder. Dat sloeg in als een bom. De week erop hadden twaalf amateurpoëten zich gemeld en een succes was geboren.

 

Zodra je de violen uit het muziekstuk Greensleeves hoorde, dan koppelde je dat direct aan Candlelight. Jarenlang was zijn programma een vast onderdeel van de Nederlandse radio en iedereen kende het. Of je het nou goed vond of niet.

 

En vanaf januari kun je dus weer heerlijk zwijmelen. De donkerbruine stem van Van Veen leest in zijn radioprogramma dan weer de huis-tuin-en keukenpoëzie van de luisteraar voor. Zo kan Jolanda haar passie voor Henk na jaren eindelijk de wereld in sturen. Of deelt Esther het verdriet om haar onbeantwoorde stille liefde voor haar collega. Hoe heerlijk is het om daarnaar te luisteren. Iedereen heeft weleens een blauwtje gelopen in het leven of het verdriet gekend van een hartstochtelijke liefde die voorbijging. En gedeelde smart is halve smart, nietwaar?

 

Hoewel de inhoud van de gedichten volgens Van Veen de laatste jaren is veranderd – het gaat bijvoorbeeld minder over geheime liefdes – krijgt Van Veen nog steeds heel veel liefdespost van zijn luisteraars.

 

 

Vanaf januari kun je Jan weer iedere vrijdagavond horen tussen tien en twaalf op NPO Radio 5. Kaarsjes aan, theetje erbij en heerlijk meegenieten dus.

 

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.