Jules Deelder is niet meer onder ons

 

Vandaag werd bekend dat Jules Deelder na een kort ziekbed is overleden. Hij werd 75

 

De nachtburgemeester van Rotjeknor is niet meer. Altijd recht voor z’n raap en strak in het pak. Dat hij 75 is geworden mag een wonder heten. Deelder gebruikte elke dag speed omdat hij er anders, naar eigen zeggen, ‘geen reet aan vond’.

 

Maar Deelder was natuurlijk veel meer dan alleen maar nachtburgemeester. Hij maakte prachtige poëzie. Het gedicht dat hij voor zijn dochter Ari schreef hangt breed uitgemeten op de westwand van het fietspad in de Rotterdamse Beneluxtunnel. Waarschijnlijk is het dus langste gedicht ter wereld. 

 

Jules was ook gek op jazz. Wist er veel van af en draaide alleen old school via grammofoonplaten. Op Arrow Jazz FM had hij een tijdje een eigen radioprogramma, waar hij muziek uit zijn eigen collectie draaide en bij voorkeur weinig praatte. Daarover zei hij; ‘Over muziek wordt veel gezeken, wij doen daar niet aan mee, wij draaien liever plaatjes’.

 

Deelder deed altijd waar hij zin in had en stelde daarbij zijn eigen regels. Een echte paradijsvogel. De hemel is weer een stuk kleurrijker geworden. 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit